03/23/18 10:16
(http://asenov2007.wordpress.com/)

СВЕТЪТ СЕ СЪБУЖДА ЗА РУСКАТА ЗАПЛАХА

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian  

/Фили/ На изборите в неделя новият стар руски президент Владимир Путин получи рекордна подкрепа и ще управлява страната поне до 2024 година. Какви са очакванията за руската политика по отношение на България, Европа и света през следващите 6 години – разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, не е новина, че Путин спечели изборите, но е новина, че го стори с гласовете на над 56 милиона души. Какво означава тази рекордна подкрепа?

– Означава, че единството между народ и лидер в Русия далеч надхвърля границите на нормалното, Фили. И че путинизмът е пуснал дълбоки корени в душите на руснаците, така че ще тегне върху света, дори когато самият Путин вече го няма. Някога Хитлер също се къпеше в народна любов, но знаем как свърши това. Сега обаче нещата са още по-зле – при фюрера поне предвоенните години бяха време на възход и благосъстояние за германския народ, докато при некоронования император Путин руснаците живеят все по-скотски. Доказват го дори руските официални статистики за състоянието там на икономиката, престъпността, смъртността и други. Но, въпреки това, тъй наречените „обикновени хора” явно харесват и следват своя велик лидер.

– Ако животът им наистина се влошава, тогава защо го харесват?

– В Русия това не звучи парадоксално, Фили. Руснаците харесват Путин, например защото си взе „руския” Крим от Украйна. И неслучайно изборите бяха насрочени точно за 18 март, когато стават 4 години от това велико „събитие”. Харесват го също, защото Путин се зъби на Запада. Този Запад хем е слаб, защото е гейски и либерално лигав, хем е зловещо силен – заплашва да нападне Русия, крои заговори срещу нея и унижава руския народ, като не го признава за велик. Така твърди руската пропаганда, в това вярват и мнозинството руснаци. Има още доста подобни „причини” за подкрепата на Путин, Фили, но ще спра дотук, за да не помисли някой, че чета медицински наръчник.

– Пламен, наблюдатели казват, че истинската причина за консолидацията на вота около Путин е антируският заговор на Запада. Така ли е?

– Няма как да е така, Фили, по много причини. Първо – никакъв антируски заговор няма. Има поредица ответни реакции срещу отделни действия на кремълския режим. Има санкции срещу Русия заради Крим и Украйна, но те засягат само отделни хора от руската върхушка и достъпа до някои високи технологии. По тази линия удар върху обикновения руснак всъщност нанесе сам Путин с контрасанкциите, които забраняват внос в Русия на хранителни продукти, дрехи, лекарства от ЕС например. Освен това, кой нормален човек си представя, че се събират лидери от основните западни държави в потайна доба на тайно място, кроят заговор срещу Русия и нито един журналист не научава. Обаче руската пропаганда знае, че на срещата Холандия да речем, казва – ще взривим малайзийски пътнически самолет, за да може независимо разследване после да докаже, че го е взривила Русия. Америка пък предлага да унижи Русия, като започне разследване срещу собствения си президент. А Лондон настоява, че най-добрият начин да се удари Кремъл, е като се избият британски граждани с газ, откраднат от тайни шведски химически лаборатории. Да, такива са внушенията на руската пропаганда. За нея няма тайни, освен една – кой от западняците натъпка с допинг руските спортисти в Сочи. И, да, позволявам си да бъда саркастичен, Фили, защото напоследък тази пропаганда вече съвсем загуби мярката и явно реши, че не само руснаците, но целият свят е под нейното хипнотично влияние.

– Пламен, но изборната победа на Путин не е хипноза. Той ще управлява Русия още 6 години и важният въпрос е дали ще смекчи агресивното си поведение и ще потърси по-сериозен диалог със Запада или ще продължи с конфронтацията?

– Според мен конфронтацията не само ще продължи, но и ще се засилва, Фили. Обаче очаквам посоката на натиска постепенно да започне да се обръща. Ако досега Путин притискаше Запада, а той отговаряше меко и дори хаотично, то предстои Западът да се консолидира, да стане по-категоричен и последователен в усилията да сдържа Кремъл. Ясни индикации за това вече има след атаката с газа „Новичок” във Великобритания. Демонстрираното по този повод единство на Вашингтон, Лондон, Париж и Берлин ясно показва, че нормалният свят най-после е осъзнал дълбочината на руската заплаха.  А фактът, че лидерите на основните демократични държави изобщо не се обадиха да поздравят Путин с преизбирането му за президент или поне забавиха това обаждане далеч отвъд нормалния дипломатически протокол, е ясен знак отношението, с което той ще се сблъска в следващия мандат. Това няма да са добронамерените действия, пълни с надежда за приобщаването на Русия към света на демокрацията и свободната пазарна икономика от първите му години на власт. Нито ще са колебливите и хаотични реакции след руската агресия в Грузия през 2008, та досега. Днес Западът вече започва да прилича на онзи решителен Запад, който навремето с твърдост и единство доведе съветската система до крах. И съм сигурен, че скоро Путин ще бъде изненадан от силата на реакцията, която ще срещне.

– Това означава ли, че ще намалее силата, с която Русия работи срещу единството на ЕС чрез влиянието, което има например в България и някои други европейски страни?

– Не, Фили, тези опити няма да престанат, поне в следващите години и причините за това са най-малко четири. Първо, втвърдяването на западната позиция спрямо Русия не е нещо, което ще се случи за броени часове и дни. Да, такава е тенденцията, но процесът ще отнеме няколко години – а той може да бъде саботиран и забавен точно чрез засилване на центробежните сили в ЕС. Второ, след евро-атлантическото сътрудничество, тоест, след единството на НАТО, единството на ЕС е вторият голям трън в очите на Кремъл, затова опитите за разкъсване на съюза няма да престанат. Трето, атаките срещу единството на ЕС са евтини, доколкото вървят по две основни линии – на пропагандно ниво, а също – чрез купени политици и поддържане на малки, но активни проруски общности. Това струва жълти стотинки в сравнение с надпреварата във въоръжаването, която Кремъл трябва да води например срещу САЩ. И четвърто, от гледната точка на Кремъл, европейското единство е вече така силно пропукано, че само още малко натиск в добре подбрана точка и търсеният резултат може да се постигне. Това не е точно така, но в Кремъл очевидно вярват на вярата си.

– Пламен, а какво конкретно за България означава изборът на Путин за президент?

– Означава, че скоро наистина може да видим Владимир Путин „на инспекция” в европейска София, Фили. И това ще бъде поредната стъпка точно от хибридната война на Русия срещу европейското единство, за която говоря. Второ, означава, че трябва да се очаква подем в активността на онази кохорта политици тук, които твърдят, че най-големият български национален интерес е да се работи за руския национален интерес. И трето, означава, че още доста време хаосът в България ще продължи да се налага и поддържа като „нормално” обществено състояние, защото именно в такава мътна вода Русия най-добре лови рибата, от която има нужда.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване