04/07/18 09:11
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ЗА РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЧОВЕШКАТА ГРЕШКА И ЧОВЕШКИЯТ ГРЯХ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian  

/Фили/ Българката Юлия Кръстева, известен френски философ и лингвист, е работила за комунистическата ДС под псевдоним „Сабина” – разкри неотдавна Комисията по досиетата. Това стана повод за поредния горещ дебат в българското общество по темата за миналото и неговия прочит, тема, която днес обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, отворените досиета вече са много, но името Юлия Кръстева като агент Сабина сякаш предизвика най-силен обществен отзвук. Защо?

– Причините са няколко, Фили. Първо, Юлия Кръстева е голямо име и с право се счита за един от най-успелите на Запад българи. През 1966 година, когато структурализмът е във възход, тя заминава за Париж с френска стипендия и прави блестяща кариера като философ, семиотик и психоаналитик. Издава много книги, има високи научни степени, преподава в най-престижни световни университети, изобщо, става неделима част от интелектуалния елит на света. Второ, нейното досие се появи някак твърде неочаквано – то излезе от рутинна проверка, която комисията по досиетата прави на членове на редколегията от „Литературен вестник”. Трето, самата Кръстева реагира остро и във френския печат напълно отрече каквато и да било връзка с българската ДС и заплаши да съди хората, огласили изнесената невярна, според нея, информация. В края на краищата, за да реши проблема, Комисията по досиетата публикува всички документи, които са останали за Юлия Кръстева в архива на ДС, нещо, което по принцип не прави.

– Това разреши ли споровете наистина?

– За съжаление – не, Фили. Оказа се, че в папките няма нито един документ, който да е писан или подписан лично от самата Кръстева, включително липсва документ, който да удостовери нейното съгласие за сътрудничество. Обаче има доклад за вербовката на агента, който я вербува. Пълна неяснота цари и по въпроса дали тя наистина е свалена от отчет през 1973 година или продължава да работи и след това. Странно е, защото, както казва председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, последният документ в нейните папки е чак от 2009 година. На всичкото отгоре, като чете човек архивите, остава с усещането, че тази жена просто е размотавала тогавашните велики български разузнавачи. Сюжетната линия в прелюбопитното четиво е доста ясно очертана – ченгетата се опитват да изкопчат от Юлия Кръстева някаква по-съществена информация за политическите настроения не само във Франция, но и на Запад изобщо, докато тя пък се опитва да получи от тях услуги, свързани главно с уреждане на визи и разрешения за пътуване на своите близки. Иначе забравя или пропуска срещи поради истинска или мнима заетост, говори общи приказки, изказва лични мнения за събития и хора, които нямат практически никаква разузнавателна или друга стойност.

– Пламен, в онези времена опитът да излъжеш системата, още повече – успешният опит да го направиш, не беше ли всъщност добър ход?

– Тъкмо сега идва трудното, Фили, идва въпросът за прочита на документите. Дали наистина Кръстева е лъгала Системата, формално приемайки да сътрудничи, но без да се цапа, с цел да запази своята позиция и да помогне на близките си? Тогава – защо мълчи досега, а сега отрича очевидното? Или всъщност е работила и правила каквото може за ДС, с ясното съзнание, че работи за социализма, за лявата идея или някакъв друг подобен политически предразсъдък, кой който всъщност тя е силно привързана, независимо, че живее и се развива извън България.

– Защо има такова съмнение, нали каза, че документите в това отношение са съвсем ясни?

– Защото наличните документи не са всичките документи, Фили. „Досието на Юлия Кръстева е съзнателно прочистено и преномерирано” – каза Екатерина Бончева от Комисията по досиетата. Шефът на Комисията Евтим Костадинов пък категорично заяви, че Кръстева съвсем съзнателно е работила за ДС и в това няма никакво съмнение. Впрочем, Костадинов за първи път обяви и шокиращата информация, която потвърждава досегашните най-лоши предположения – че агентите на българската ДС са били над 1 милион души. Това означава, че реално един от всеки 6 възрастни българи е следял и доносничил за хората около себе си. Вмятам това само като любопитен детайл, но да се върнем на делото на Юлия Кръстева. Във връзка с него разследващият журналист Христо Христов изясни механизма, по който се извършва прочистването на делата, като каза: „Има ли картонче, значи има прочистени неща. Има си устройствени актове на ДС. Има предложение за вербовка, план за вербовка. Това не е да си пиеш кафето. Всичко е програмирано. Има доклад за извършена вербовка…..През 1990 година Българската комунистическа партия, преименувала се на БСП, унищожава 40 процента от архивите на ДС. Всяко седмо или осмо досие е само с картон и бланка, без същинските документи. В делата няма основната информация, така крият истината”. Според него в случая делото на агент Сабина не просто е прочистено, като липсват задължителни документи, но има и необясними несъответствия със самата практика на ДС от преди 1990 година. „Това залага изначален дефект в дебата около съпричастността на Юлия Кръстева към бившите комунистически служби” – твърди Христо Христов.

– Добре, Пламен, но не се ли обезсмисля до голяма степен отварянето на досиетата, след като в голяма част от тях всъщност не може да се прочете истината?

– Мнозина задават този въпрос, Фили, но той е неоснователен – следите остават, имаше по социалистическо време един такъв детски роман. Това, че от досието на Георги Първанов например липсваше докладът, който той е дал на службите, не означава, че не е вербуван и не е докладвал. Така е и с досието на Юлия Кръстева. Липсва нейната декларация за сътрудничество, но това не значи, че тя не е подписвала такава. В дейността си Кръстева може да се прави на разсеяна и да не се явява на всички срещи с агентите на ДС, но много добре знае какво прави и с кого, както е видно от факта, че въпросните срещи се договарят и реализират на чисто конспиративен принцип. За да не бъдат подслушвани, агентите не ѝ звънят по телефона, а срещите се определят предварително, има насрочени основна и резервна, които са на различно място, в различно време. Не знам дали са използвали пароли, но цялата работа става точно като в треторазряден шпионски филм, Фили. На всичкото отгоре, Юлия Кръстева много добре знае с кого се среща, дори да не познава конкретния човек – тя знае, че е от службите, защото той задължително носи поздрави от името на водещия неин агент. Това е наистина някаква доста жалка пародия, но тя става не по-героична, а още по-жалка, ако наистина е вярно впечатлението, че Кръстева просто по женски разиграва сценични роли с цел извличане на някаква изгода. Разбира се, глупост е това, което някои казаха – че едва ли не ДС подпомага нейната научна кариера. Това не ти е България, в тези френски среди, в които се движат някои от най-известните интелектуалци на времето, не може да те уреди никой, там вървят само личните заслуги. Жалкото е обаче, че тази изключително умна иначе жена, точно по отношение на българската ДС не се държи никак умно – нито тогава, когато се поддава на злото, нито сега, когато отрича истината за връзките си с него. А това всъщност е въпрос на морал, то е тънката червена линия, която разделя човешката грешка от човешкия грях.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване