04/10/18 13:47
(http://nellyo.wordpress.com/)

Интервю по Би Би Си нарушава медийните стандарти

Британският регулатор за медии санкционира обществения доставчик Би Би Си.  Това е първият случай, в който се санкционира обществената медия, откакто регулирането беше поето от OFCOM. Случаят  е свързан със стандартите на поведение на водещия при интервю в ефир.

По сигнал на Media Guardian регулаторът санкционира Би Би Си за радиоинтервю с експерт в областта на климатичните промени. Според решението Би Би Си  не са се противопоставили в достатъчна степен на гледната точка на госта на предаването, който не признава климатичните промени, твърди, че според експертите на ООН числата не ги потвърждават и че през  последните  години не е имало увеличение на екстремните метеорологични явления. Това не е вярно,  както посочват от британската метеорологична служба.  Зелените също имат изказвания, че гостът има очевидно/демонстративно неверни твърдения. Но възгледите му не са оспорени от водещия.

Според регулатора това води до проблем с две изисквания: точност и безпристрастност : Би Би Си е трябвало  да гарантира, че темата е била отразена с необходимата точност и безпристрастност.

Регулаторът:

 Предаването не показва ясно на слушателите, че възгледите на [лорд Лоусън] за науката за изменението на климата противоречат на преобладаващото научно мнение в тази област.

 

  Според нас  водещият трябва да е подготвен да предложи аргументи против и контекст на вижданията на лорд Лоусън по подходящ начин.

Решението (стр.12-24)

Накратко, не може как да е в студио.

Ако си водещ, да говориш неверни неща е против правилата.

Сега се потвърждава, че да мълчиш, когато говорят неверни неща, също е против правилата.

Публикувана на 04/10/18 13:47 https://nellyo.wordpress.com/2018/04/10/bbc_sanction/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване