04/12/18 07:30
(http://ivo.bg/)

Произвеждаме полудемокрация за износ

Мерителите на нивото на демокрацията от “Фрийдъм хаус” установяват продължаващо влошаване на медийната свобода в България и констатират, че по този показател и по отношение на корупцията страната ни е сред “оставачите” в зоната на бившите социалистически държави.

Тези данни едва ли изненадват някого у нас и в чужбина, което е най-лошата характеристика за статуквото в България. То просто не вълнува ни най-малко властта и не е достатъчно значим дразнител за т.н. опозиция, достатъчно гузна за своята колаборация с управляващите по тези и по други теми ( като ласкавото отношение към отровната политика на Путин).

България, заедно с Румъния, Унгария, Сърбия и Хърватия, е определена за “полуконсолидирана демокрация” (с индекс от 3 до 3,99). Това са страни, в които се спазват сравнително високи стандарти при провеждането на избори, но срещат трудности в гарантирането на гражданските свободи и политическите права на гражданите си, се обобщава в доклада, цитиран от Клуб Z.

Идилията, която цари в самооценките на управляващите насред българското председателство на ЕС, ни най-малко не страда от някакво си продължаващо влошаване на медийната свобода, а за корупцията се говори по-зле, отколкото за умрял. Нали за умрелия се говори или добро, или нищо. За корупцията у нас просто няма разговор, макар ни най-малко да не е мъртва. 

Липсата на загриженост по двата най-болни въпроса на българската демокрация се компенсира от жизнерадостната ни власт с все по-голям ентусиазъм на външнополитическия фронт. Борисов така се е развихрил в ролята на балканска совалка, че не му остава време да спасява лично някой закъсал в планината турист и едва смогва да подхвърли остроумна реплика за това колко нормално е чужди мигранти да прескачат любимата му ограда по границата на сравнителна основа с историческите факти, според които няма непроодолими огради нийде по света. 

Както се вижда, дефицитът на демокрация у нас не пречи на търговския пътник Борисов да претендира, че можем да изнасяме такава под формата на стабилност, генерирана в поверената му държава на базата на утложилата се апатия в примиреното с неговото управление гражданско общество. Медиите му се отплащат подобаващо – не само го следят безкритично в новото му аплоа на балкански посредник, но и започнаха да организират анкети сред гражданите, от които се очаква да го похвалят в отговор на въпроса “добър дипломат ли е Бойко Борисов”.

Как да не е! Направо е супер! Други държавни глави търсят с кого да се сбият в чужбина по класическата формула за консолидиране на нацията, докато нашият премиер е заложил на миролюбието. Не че има друг избор с армия, зависима от моралното и материалното наследство на покойния съветски колониализъм. Какво друго му остава, освен да се бори за мир и да гледа да нахрани руската мечка с нови договори за военно сътрудничество, за да не я гневи. Така постига ефекта на “ и мечката сита, и властта цяла”, пък и т.н. опозиция ръкопляска.

Всички са доволни. Освен някакви “либералчета” в България “Фрийъм хаус” в чужбина, май. 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване