04/14/18 09:19
(http://ivo.bg/)

Тръмп размаха въздушната тояга и вече може да извади моркова за среща с Путин

След като се кри цяла седмица днес сирийският диктатор Башар Асад беше показан от сирийски медии да влиза костюмиран на работното си място в Дамаск сякаш тази нощ три западни държави не са бомбардирали поверената му държава с повече от 100 ракети без нито една от тях да е прихванета от неговите руски покровители. Един вид, Асад демонстрира непукизъм в позата на победител в духа на посткомунистическия лозунг на българските другари “ Ние пак сме тук”. 

Че замисления военен удар в отговор на химическата атака в град Дума ще бъде политическо послание беше ясно и по тази причина си позволих да направя такава прогноза ( вкл. в телевизия “България он еър” в предаване на запис, осъществен преди въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция и предвиден за излъчване три дни по-късно в неделя. Да се правят прогнози за очевидното не е трудно. Освен ако не става дума за някои български “пророци”, на които отново им се привидя начало на Трета световна война.

Най- известният български коментатор на световните дела, новоизпечен дипломат, междудържавен посредник, обединител на разединените Балкания и направо геополитик Бойко Борисов мрачно предсказа, че светът отива на зле. Така в неговите очи изглежда светът, в който западните ни съюзници изпращат своите послания към Русия, вместо да й се мазнят, както прави той в състезание с конкурента си в умилкването на Кремъл Румен Радев.

Не, Путин не е сразен в Сирия и никой не си е поставял подобна цел, както внъхновено лъжат разни говорещи глави от екраните на любезните ни телевизии.  Бившият външен министър и неуспял кандидат за главнокомандващ на България Ивайло Калфин се опита да събуди зрителската аудитория тази сутринв предаването “Събуди се” по Нова тв с дълбокомисленото заключение, че опитите на САЩ да свалят Башар Асад  водели до още тероризъм. Тезата му е напълно в крак с говоренето на официална Москва, която тези дни се опита да сплаши и без това не особено храбрата европейска публика, че в случай на военен удар по обекти в Сирия западните страни ще предизвикат нова бежанска вълна ( към Европа, разбира се). 

Предвещаваният апокалипсис не се състоя. За разлика от ударите на САЩ, Великобритания и Франция, отложени достатъчно дълго, за да накарат сиийските управници да се крият в миша дупка. Бомбардировките се състояха въпреки ръмженето на руската мечка, че едва ли не няма да допусне това да стане. 

Целта беше да се покаже, че Русия не е в състояние да защити небето над главата на Асад, ако превъзхождащите руските възможности за превенция западни оръжия бъдат пуснати в действие. Така и стана. Глупостите, изречени от руски посланици в Либия и Ливан, според които всяка една американска ракета щяла да бъде сваляна, бяха зрелищно опровергани.

Разположението на силите по бойните полета на Сирия с нищо не е променено и това е утешителната победа за Путин, наказан само за ролята му на покровител, отговорен за употребата на химическо оръжие от страна на неговия клиент. Както каза кореспондент на СиЕнЕн в репортаж от Москва тази сутрин, сирийският режим и руснаците ще продължават да избиват много повече хора с конвенционални оръжия, отколкото с химически, както и досега. 

За радост на едни и за покруса на други се потвърди очакването, че Тръмп не цели свалянето на режима, в каквата дързост несправедливо го заподозряха московските дезинформатори и техните резоньори у нас. И понеже вече писах, че светът е затаил дъх в очакване да види каква въздушна тояга ще извади Тръмп, за да осъществи заканата си да накаже “животното Асад”, трябва да продължа метафората със заключението, че политиката на моркова и тоягата тепърва ще даде преднина на моркова след символичното употреба на бухалката по начин, по който да причини възможно най-малко болка на “животното” и особено на руската мечка. Защото Тръмп може вече да осъществи и другата си закана – да си дружи с Путин, както обещаваше предизборно, но вече от позицията на президента, употребил тоягата като доказателство, че не предава интересите на Америка.

Третата световна война се отлага, освен в пророкуванията на българските специалисти по мрачно бръщолевене, любими на процуденти и тв водещи.Те са прави. Колко хубав изглежда животът на следващия ден, когато техните малоумни гости отново не познаят и осъмнем живи и ( относително) здрави, доволни, че пак ни се е разминало най-страшното, а за несгодите във всекиневито не си струва да се кахърим!

Живеем във вица за оня, който удрял с две тухли по много чувствителна част от тялото си защото е голям кеф понякога да не улучва. В този смисъл телевизиите у нас играят ролята на ( развенчаната вече) хомеопатия: дават ти да пийнеш чиста водица с внушението, че е е лекарство и ти вече си вярваш, че си здрав. Печалбата прибират продавачите на фалшификати, за които е важно да имат зомбирана аудитория, готова да им вярва и да им гласува. 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване