04/15/18 21:08
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Овчарски пай

Още преди да настъпи пролетта започнах да търся по-интересни рецепти с агнешко месо и се сетих за една британска класика. Тя не е толкова популярна като рибата с пържени картофи или чай със сандвичи в пет следобед, но е запомнящо се ястие от английска кухня. Разбира се с много вариации, но самото име подсказва, че се приготвя с агнешко месо. Това е пълнежът. Самият пай обаче, който по-често се асоциира с тестена ронлива кора, тук е завършен с картофено пюре. За моето семейство това е прекрасна гозба, а за мен може да бъде добър начин да използвам не толкова скъпи парчета агнешко месо или дори останалото месо от печенето на агнешка плешка или бут, както се споменава някъде в класическите варианти.

Овчарски пай

Беше отдавна, когато приготвих една по-различна версия на този пай, а тя включва говежда кайма, вместо агнешка. Докато начина на приготвяне се запазва, разликата в месото променя името на пая и от shepherd’s pie с агнешко той вече става cottage pie с говеждо (или друго месо). Не отдавна опитах една от версиите на Джейми Оливър за овчарски пай, който приготвих разбира се с агнешка кайма и включва грах към останалите обичайни зеленчуци. Това е любимия вариант на Даниел, просто защото той обича грах, но и като цяло придава по-свеж вкус на ястието.

Агнешка кайма и зеленчуци за овчарски пай

След това опитах по-изчистен вариант на овчарския пай, който приготвих с агнешка кайма, но добавих панчета и завърших с картофено пюре, което овкусих с ароматизиран с розмарин зехтин. Беше също прекрасно, а от всичко си правя извод, че както и да се приготви това ястие, то винаги ще бъде толкова вкусно, колкото го направим ние самите. В някои случаи паят дори се поръсва с настъргано жълто сирене, но аз го предпочитам без тази добавка.

Приготвената плънка за овчарски пай

Сега ти предлагам изчистената версия на този пай. Така е по-лесно да се импровизира върху нея, когато сме в настроение за нещо по-различно. Просто добавяме един или два различни зеленчука; може да подсилим вкуса с малко пушен бекон; може да използваме подправки, които обичаме.

Плънката на пая е покрита с картофено пюре

Това, с което трябва да се съобразим е вкусът на агнешкото месо и нека той бъде пътеводителя към нововъведенията. Всичко, което расте през пролетта ще бъде подходящо, макар и в този случай да избягаме от идеята за класически вариант. Но пък защо да ни е важно това?

Овчарски пай

Необходимо е да направим пая толкова вкусен, колкото ние си го представяме и да използваме онези продукти, които обичаме и са в сезона си.

Овчарски пай

Овчарски пай

Рецептата е адаптирана от jamieoliver.com със съвсем малки промени.

За 6 порции.

Продукти:

  • 1 кг агнешко месо от плешка, едро смляно с месомелачка или в кухненски робот
  • 2 супени лъжици брашно
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 глава червен лук, нарязан на ситно
  • 2 стръка селъри, нарязан на кубчета
  • 1 средно голям морков, нарязан на кубчета
  • 2 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 1-2 стръка розмарин, нарязан на ситно + допълнително за завършване
  • 2 супени лъжици пресен джоджен или мента, нарязани на ситно
  • 400 г домати от консерва или пресни, нарязани на кубчета
  • 250 мл зеленчуков бульон или вода
  • 1 кг картофи
  • 200 мл прясно мляко, затоплено
  • 50 г масло

Фурната се нагрява на 180ºC с опция горен и долен реотан. В тенджера се загрява зехтинът на умерен към силен котлон. Добавят се лукът, селърито, морковите и чесънът. Разбъркват се 5-6 минути докато омекнат. Тогава се добавя агнешката кайма и се запържва 3-4 минути докато промени цвета си. Добавя се брашното и се разбърква хубаво, така че месото и зеленчуците да се покрият с него. След това се добавят зелените подправки, доматите и бульона. Когато заври, сместа се прехвърля в подходяща тава (трябва да бъде по-дълбока) и се слага на средна скара в предварително нагрятата фурна. Пече се 1 час.

През това време се приготвя картофеното пюре. Картофите се обелват и нарязват на едри кубчета. Заливат се с вода и се добавя малко сол. Слагат се на силен котлон докато водата заври. След това котлонът се намалява до умерен и картофите се варят 20 минути или докато са напълно готови. Отцеждат се хубаво от водата и се намачкват с преса за картофи. Към тях по малко се добавя прясното мляко и накрая маслото. Опитват се и ако има нужда се посоляват със сол.

Картофите се разпределят в тавата върху агнешкото със зеленчуците. На няколко места се забождат стръкчета розмарин. Паят се връща във фурната и се запича вече на 200ºC за 20 минути или докато стане със златист цвят на повърхността. Сервира се топъл.

Овчарски пай

Още рецепти с агнешко

Други рецепти за пайове

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Овчарски пай е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 04/15/18 21:08 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/V_SF1lZqKcI/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване