05/04/18 06:43
(http://asenov2007.wordpress.com/)

РАЗУЗНАВАНЕ НА МИНАЛИТЕ ЗАПЛАХИ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian  

/Фили/ Опитите за хибридно въздействие върху България и тероризмът са основни заплахи за страната, посочени в публичната част от доклада на Държавна агенция „Разузнаване” за 2017 година. Какво още научаваме от доклада и каква е неговата реална обществена стойност – темите обсъждаме с Пламен Асенов.

– Пламен, от къде идват „опитите за хибридно въздействие върху България”, описани в доклада на разузнавателната агенция като сериозна опасност за страната?

– Точният текст, Фили, гласи: „Продължиха и опитите за хибридно въздействие върху Р България, включващо целия арсенал от подходи и действия за оказване на влияние в политически, икономически, дипломатически, културен и пропаганден аспект”. Кой обаче продължава с тези опити – това май е някаква голяма и добре пазена тайна. Имам усещане, че самото българско разузнаване още не я е разкрило, доколкото в текста не е казано нищо конкретно по въпроса. Но може би е обратно – разузнаването да знае от къде идват хибридните заплахи, но да пази източника в тайна от българските граждани. Нищо, че въпросните граждани плащат на смелите разузнавачи добри заплати, с цел като общество да получават от тях вярна информация и да се ориентират в сложните световни събития. Но, така или иначе, по темата за източника на хибридните заплахи, в този случай на публиката ѝ остава само възможността да гадае, като хвърля боб.

– Но, Пламен, може би тази конкретна информация се съдържа в засекретената част от доклада?

– Възможно е, Фили, няма как да знаем със сигурност обаче, защото ние с теб нямаме необходимото ниво на достъп. Това са сложни, секретни работи, които не ни е дадено да разбираме. Така че като едни обикновени граждани ще продължим да четем и слушаме в медиите политически анализи, в които Русия е посочена ясно дори не като основна, а като единствената страна, която води тотална хибридна война срещу България, Европа и демократичния свят изобщо. Но проблемът не е само във факта, че Русия срамежливо не е спомената като източник на хибридните заплахи, Фили. Още по-лошото е, че в доклада на българското разузнаване Русия изобщо не фигурира като основна заплаха за мира в региона, а и в света. Да, споменава се съществуването на някакви проблеми в Източна Украйна, но какви – не е ясно. А цари и пълно мълчание за руската окупация на Крим като основен източник на напрежение. Споменават се „замразените конфликти в постсъветското пространство”, но ако докладът се чете от човек, който не знае за какво става въпрос, ще помисли, че тези конфликти някак са паднали от небето, а не че са инспирирани от Москва и че Москва е основната пречка за тяхното „размразяване”. Изобщо, Фили, ако трябва да оценя публичната част от този доклад, бих казал, че е по-добре тя да не беше изобщо писана и представяна в Парламента. Текстът е толкова формален, че чак боли като го четеш. Подозирам, че и целта му също е абсолютно формална – просто да има такъв доклад, с който агенцията да отчете, че е спазила закона, а на тази база да си получи и финансирането. Ако аз бях депутат обаче, не бих отпуснал и стотинка на служба, която отчита свършената работа по такъв обиден начин, че оставя сериозни съмнения дали изобщо върши нещо повече от това да чете вестници и да ги преразказва като празни приказки.

– А споменава ли се в доклада дали и по какъв начин българското разузнаване работи, за да неутрализира вредните ефекти от хибридната война?

– Нищо такова, Фили. Доколкото става ясно от раздела за информационно-аналитична работа, агенцията може би изпраща информация по тази тема до тъй наречените „потребители”. Но казвам „може би”, защото хибридната война не е отделна тема в общия информационен масив, който през 2017 е от над 3 500 единици. И никъде в доклада не се казва дали срещу това въздействие се работи изобщо или дали поне се дават препоръки за подходящи ответни реакции на държавните институции.

– А как стоят нещата по отношение на другите основни заплахи?

– На първо място сред останалите заплахи е „тероризмът във всичките му форми”. Списъкът се допълва от „миграционните потоци към България и ЕС, придвижването на терористи през наша територия към районите на конфликт или връщането им в държавите от ЕС и Западните Балкани, дейността на организираната и трансгранична престъпност, както и активността на чуждите специални служби на Балканите и в България”.

– Каква степен на риск се отчита при тези различни заплахи?

– Като цяло, степента на риска за изпадане на България в наистина сериозна криза, свързана с който и да било от споменатите фактори, се оценява като не особено висока, Фили. По отношение на тероризма например се отчита, че заплахата, свързана с Ислямска държава си остава висока, но тя е по-съществена за държавите от Западна Европа, които участват пряко във войната срещу тероризма, отколкото за България. Заплахата от силни миграционните потоци също се отчита като далеч по-малка сега, в резултат на работещото споразумение на ЕС с Турция и мерките, които взеха самите европейски страни, за да сложат поне малко ред в цялата работа.

– Каква е информацията за дейността на чуждите специални служби в България?

– По тази тема се отчита, че България, нейната политика и икономика, представляват интерес най-вече за службите на „някои балкански страни, някои глобални сили и някои близкоизточни държави”. И в това отношение нещата изцяло са оставени на гадателския талант на четящия доклада гражданин – за кои точно балкански страни става дума, да речем. Все пак, българското общество има нужда от малко повече информация, за да може на тази база да реши например кои балкански страни наистина заслужават да бъдат подкрепени в желанието им за членство в ЕС и НАТО и кои – не. То има нужда да знае също кои са „глобалните сили”, които чак толкова се интересуват от България и с каква цел го правят. Защото така безлично поднесено, някой невежа може да си помисли, че ни шпионират главно нашите натовски съюзници от САЩ – лоша постъпка, за която тази глобална сила би трябвало да си понесе последствията. А може пък някой пълен с предразсъдъци гражданин да си помисли, че ни шпионира най-вече Русия. Това не би било истина, но не защото Русия не ни шпионира, а защото Русия всъщност нито по икономически, нито по военни, нито по каквито и да било други показатели не е „глобална сила”, колкото и да опитва Кремъл да я представи за такава. Заради тези и още много други слабости, Фили, като цяло аз бих дал лоша оценка на тазгодишния доклад на агенция „Разузнаване”. На всичкото отгоре, докато човек чете, постоянно трябва да се справя с мисълта, че този доклад е концептуално сбъркан – вместо да информира за предстоящи заплахи, за да се подготвим, той ни връща към миналите, които, така или иначе, сме преживели.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване