05/15/18 21:11
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Пролетна паста или талиателе с пресен грах, тиквички и мента

Тази пролет, струва ми се, дойде по-рано в сравнение с предишните няколко години. Това е хубаво за мен – обичам топлината и жадувам за пролетни плодове и зеленчуци. Работата е там, че докато някои от тях се предлагат почти целогодишно, други от тях се предлагат единствено в сезона им. Като например пресен грах, бакла, артишок, аспержи, ревен. Което също е хубаво, само където имам много малко време за реализирането на рецепти за публикация с тях. Затова вече имам оправдание защо закъснява новата рецепта с този прекрасен пресен грах. Част от него използвах в паста, която се отличава от традиционната, дори и от версиите за паста примавера. Ти също може да импровизираш с налични пролетни зеленчуци и желан вкус. Виж как.

Талиателе с рикота, пресен грах, тиквички и мента

Историята на пролетната паста не е никак италианска и още повече стара. И все пак, в този сезон съм заинтригувана от идеята ѝ. А тя е на ню йорски шеф готвач, който през 1975 година приготвя паста с маслено-сметанов сос и пресни зеленчуци за придирчивите гости на италиански барон. Всичко това се е случило в Канада, но след това готвачът започва да приготвя тази рецепта в своя ресторант в Ню Йорк и тя става хит с името паста примавера (пролетна паста), която казват е съдържала пресен грах, аспержи и гъби.

Пресен грах, тиквички, пресен чесън и мента

Днешните версии изобилстват от разнообразни пролетни зеленчуци и декорации. Тази паста може да се срещне както студена и със салатен дресинг, а много често и с песто, вместо сметанов сос, така и топла като предястие или основно, разбира се с вариации на сметановия сос от нейния дебют.

Пресен грах

Независимо от оригиналната идея на американския готвач, той ни дава друга идея, за реализирането на която ни трябват просто паста, сметана и пролетни зеленчуци.

Тиквички, пресен грах и талиателе

За моя вариант на пролетна паста използвах пресен грах, тиквички и мента. Реших да олекотя соса, като пропусна маслото (не мога да повярвам, че го направих!) и добавих рикота към сметаната. Тази бяло-зелена палитра не се въздържах да овкуся с пресен чесън, а любимият на всяка гозба лук приложих за завършване на ястието като използвах пера див лук.

Талиателе с рикота, пресен грах, тиквички и мента

Тази паста е отлична за пролетния сезон. За нея може да използваш и аспержи, и сърцевина от артишок, и малките ароматни челадинки. Може също така да се добави пресен спанак или левурда към края на готвенето, така че да запазят характерния си вкус и разбира се зелен цвят. Може да използваш изцяло онова, което се предлага в пролетния сезон. Тази пролетна паста ще бъде твоята пролетна паста. И не забравяй да поръсиш обилно с пармезан, той придава още по-хубав вкус на всичко.

Талиателе с рикота, пресен грах, тиквички и мента

Талиателе с рикота, пресен грах, тиквички и мента

Знам, пресният грах не се намира често, а и периодът в който се предлага е твърде кратък. Все пак, ако ти попадне такъв, възползвай се да приготвиш с него тази пролетна паста. Ако пък искаш да я приготвиш, но не разполагаш с пресен грах – използвай замразен. С него се процедира по съшия начин, като преди това нужното количество се размразява.

За 4 порции.

Продукти:

  • 300 г талиателе (или друга паста по избор)
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 стрък пресен чесън
  • 1 тиквичка, нарязана на пръчици с дебелина 5-6 мм и дължина 3-4 см
  • 200 г изчистен пресен грах (от около 500 г с шушулките)
  • 250 г рикота
  • 200 мл сметана 35%
  • 1 супена лъжица нарязана прясна мента
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • пармезан за поръсване
  • нарязан див лук за завършване

Пастата се подготвя за сваряване според инструкциите на опаковката. За талиателете, които използвах, времето за варене е 6 минути, което е напълно достатъчно междувременно да приготвя соса. Планът за подготовка е следният: докато водата за пастата завира се подготвят останалите продукти (грахът е изчистен предварително), така че слагането на пастата да се вари да съвпадне с началото за приготвяне на соса. (Това е перфектният вариант за приготвяне на тази паста, но е позволено да го заобиколиш малко, стига никой да не те види.)

Междувременно в тиган се загрява зехтинът на умерен към силен котлон. В него се добавят чесънът и тиквичката и се сотират 3-4 минути като се разбъркват периодично. Добавят се грахът, ментата, сметаната и се посоляват със сол и прясно смлян черен пипер на вкус. Готвят се 2 минути и тогава се добавя рикотата.

В този момент пастата би трябвало да е готова. Отцежда се от водата и се добавя към соса. Винаги оставяй малко количество от водата, в която се е варила пастата, за всеки случай. Ако сосът на пастата ти те стори гъст, добави малко от водата. Сосът се оставя да заври и пастата е готова. Сервира се веднага, като се поръсва с настърган пармезан и нарязан див лук.

Пресен грах

Пресен грах

Още рецепти с грах

Други рецепти за паста

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Пролетна паста или талиателе с пресен грах, тиквички и мента е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 05/15/18 21:11 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/mpcUXO9lO5g/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване