05/20/18 10:48
(http://ivo.bg/)

ЗАДАВА СЕ ЧЕТВЪРТИ РИМ, НО НИЕ СИ МЪЛЧИМ

 

Само аз ли виждам “това”?

Бившата югославска република Македония ( БЮРМ), може да се окаже  настоящ РИМ.

Поне така би станало, ако е истина, че БЮРМ ще претърпи малка корекция и вече ще се казва Република илинденска Македония. Съкратено е РИМ

Защо ли не избраха доста по-миролюбивият вариаант Македонска илинденска република ( МИР)? Щеше да подхожда повече на постокомустическа държава, възникнала по волята на Родината на комунизма, която яростно се бореше за мир заедно със сателитите си, които се чудят как да се освободят от опеката й и до днес. 

В това съкращение има доста ирония. Особено след като същата република преболедува налудничавия период от своето посткоминтерновско съществуване, обявявайки се за наследник на античността и най-вече на Александър Македонски. Сега пък на Рим ли ще се окаже приемник?

То и аз съм Инджев, ама чак пък да съм наследник на Индже войвода ( макар да воювам поне публицистично с някои чордабжии и турци)…

Да не станае така, че Третият Рим със столица Москва да оспори правото на съществуване на Четвъртия със столица Скопие  и да пожелае да се сражава за честта  си. То е ясно кой ще победи, точно както във вица за проблема на Македония във войната й с Китай, а именно, че няма достатъчно място да бъдат закопавани труповете на китайските нашественици. В другия виц с чешки контекст ( за обявената от чехите война на Китай, за да прегазят китайците на идване и на връщане два пъти СССР), “руските римляни” ще трябва да прегазят най-напред нас по пътя към Четвъртия РИМ.

Ами ако италианците се запънат и се обидят, както гърците? Особено в момента, когато на власт в Рим дойдоха едни петзвездни популисти, чиято първа грижа се оказа желанието им да обслужат интересите на Третия Рим по казуса със санкциите.

Като виц звучи и за България в този смисъл “всички пътища водят до Рим”, защото нямаме нито магистрала, нито железница до евентуалния РИМ. 

А “най-интересното” в случая е, че тъкмо държавата България, горда да бъде единствена по рода си на континента, която никога не си е сменяла името от самото й възникване до днес, демонстрира незаинтересованост по темата за държавата, която не може да си измисли име. Защото беше измислена като контрапункт на България от онази държава, на която явно или зад гърба на западните съюзници днешните нашенски “държавници” се кланят и се чудят как да угодят. https://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-zadava-se-chetvarti-rim-no-nie-si-malchim/

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване