06/12/18 21:06
(http://www.kulinarno-joana.com/)

My summer wine или просеко с ягоди, череши и рози

Звучи като десерт с вино, но не е. Напитка е – нещо между коктейл и сангрия. Всъщност няма никакво значение как ще го определя, защото знам точно как да го нарека.

Strawberries cherries and an angel’s kiss in spring
My summer wine is really made from all these things

Ягоди, череши и рози

Хванах се за думите. И те ме обгърнаха. Като воал, който замъглява съзнанието, но оставя сетивата да се радват. Като пеперуди над сладкия аромат.

Обичам тази песен. Слушам я всяко лято. Припомня ми за хубави неща, припомня ми любовта. Вкусвам я! Сега.

Просеко с ягоди, череши и рози

Разбира се, вечната напитка за мен си остава виното. Наслаждавам му се ежедневно. Обожавам да откривам великолепни комбинации с храна. Тогава се чувствам блажено. Удоволствието за сетивата е радост за душата. Това дори ми се случи скоро, когато приготвих нещо позабравено с ново виждане. И когато комбинирах с виното, с което разполагах в момента, настъпи точно това удоволствие, за което ти говоря.

Ягоди, череши и рози

Хармония. Почти перфектно, бих казала. Защото съм наясно, че винаги може повече, може по-добре. И все пак, оставам притихнала с вкуса. Опитвам се да го задържа за по-дълго. Но колко дълго може да продължи този миг, в който Вселената се събира в едно за да те озари? Като експлозия, която продължава да свети, само за да ти напомня. Любов.

Декорация за просеко с ягоди, череши и рози

Все пак обичам и някои коктейли. Пия ги през лятото, това е ясно. Обичам разхлаждащото и свежо Мохито, тръпчивия и освежаващ Аперол шприц, нежния и отпускащ джин с рози. Предпочитам някой да ми приготви. Нали разбираш? Аз готвя. Смесвам храни и подправки, не напитки.

Ягоди, череши и рози

Но когато напоследък засичах коктейли с ликьор от бъз, реших и аз да си направя. Да опитам. Точно по това време получих един прекрасен подарък, който преобразих в деликатна декорация, и ароматен сироп. Този сироп сякаш е като ангелска целувка през пролетта. Точно оттук започна идеята за напитката, която наричам „My summer wine“. Само послушай!

Провокирана от песента и настроенията в този миг от моя живот, аз реших да пресъздам текста от песента в напитка. Тя е ароматна като пролетна градина. Тя е свежа като летен дъжд. Тя е силна като любовта. Това е моята напитка през този юни. Обичам…

Впрочем честит рожден ден на мен! Ставам на 37, а се чувствам като на 17. Умът е излишен, само чувствам. Любов. Нека така да бъде. Завинаги.

Просеко с ягоди, череши и рози

Просеко с череши, ягоди и рози

Тази напитка мина през няколко трансформации, докато открия моите пропорции. В началото добавих двойно повече ягоди, но така стоеше като смути, а не като коктейл, затова ги намалих наполовина. И така дават достатъчно вкус и приятен цвят. Черешовият ликьор и сиропа от рози носят достатъчно сладост, затова не смятам, че напитката има нужда от захарен сироп. По-скоро има нужда от уравновесяване на сладкото и свежото. Затова се чувствай свободно да добавяш колкото е необходимо лимонов сок или просеко, според ликьора и сладостта на сиропа от рози, които използваш. Може да намаляваш или увеличаваш количествата на продуктите според твоите виждания, за да създадеш своя летен коктейл. Лимонената мащерка дава дискретен аромат на лятна поляна през нощта, затова ако може не я пропускай. Защото винаги детайлите завършват картината.

За 6-8 порции.

Продукти:

  • 1 бутилка просеко, охладено
  • 150 мл ликьор от череши
  • 200 мл сироп от рози
  • 200 г пресни ягоди
  • настъргана кора и изцеден сок от 1 лимон
  • няколко стръка лимонена мащерка
  • много лед

Ягодите се почистват от дръжките и се смилат на пюре (с пасатор или в кухненски робот). Изсипват се в голяма кана. В нея се добавят всички останали продукти.

Подходящи чаши се напълват с лед. Върху него се излива напитката. Наслаждаваш се!

Просеко с ягоди, череши и рози

Още рецепти с рози

Още рецепти с ягоди

Още рецепти с череши

Кулинарно - в кухнята с Йоана

My summer wine или просеко с ягоди, череши и рози е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 06/12/18 21:06 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/TZXifyd3zzQ/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване