07/20/18 11:00
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ТРЪМПОСМУТИЕ В БРЮКСЕЛ, СМУТОТРЪМПИЕ В ХЕЛЗИНКИ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – Диана Копринкова и Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Диана/ Последната среща на върха на НАТО и последвалата я първа среща между президентите на САЩ и Русия излъчиха противоположни сигнали и предизвикаха противоположни реакции. В криза ли е свободният свят – може би това е основният въпрос, към който насочват събитията, разиграли се в Брюксел и Хелзинки. 

Срещата на върха на НАТО в Брюксел започна със смут, внесен от президента Доналд Тръмп, който често изненадва с думи и действия напоследък.

Още преди да дойде в Брюксел, Тръмп нападна Германия заради руския газопровод „Северен поток 2”. „Америка налива милиарди, за да гарантира сигурността на Европа, а Германия налива милиарди в джоба на руснаците. Берлин се е превърнал в заложник на Москва” – това послание Тръмп повтори и по време на самата среща.

Тезата му е правилна и погрешна едновременно. Погрешна е, защото немската зависимост от руски газ не е 70, както казва той, а 23 процента – или поне така твърдят самите германци. Правилна е обаче, защото проблем със „Северен поток 2” има. Но той не е в повишената енергийна зависимост на Германия, а във факта, че това всъщност е руски политически проект, прикрит като енергиен. Целта е да се заобиколят и изолират от газовите трасета за Европа неприятни за Русия страни като Полша, Балтийските републики и най-вече Украйна.

Някой ще каже – какво ни интересува Украйна, тя не е европейска страна. Да оставим настрани, че свободният свят има ангажиментите към хората и народите отвъд тежката руска завеса, които биха искали да са отсам. Ще припомня само нещо политически прагматично – факта, че покойният Збигнев Бжежински смяташе именно Украйна за най-важната фигура в битката, която се води на голямата шахматна дъска. И – да, в този случай не само Тръмп, но и Меркел трябва да прочете Бжежински.

Другата точка, по която Тръмп подпали сцената, заедно с оркестъра, пак бе свързана с пари. Договорът на НАТО предвижда членовете да отделят минимум 2 процента от бюджета си за отбрана. Реално толкова отделят обаче едва 7 от 29 държави, другите, включително България, от години харчат по-малко за общото дело. Така че прав е Тръмп да настоява да се изпълняват задълженията и НАТО вече има реален план, който предвижда 2-та процента да бъдат достигнати от всички до 2024 година.
Само че на срещата в Брюксел Тръмп изведнъж поиска 2-процента веднага и да се тръгне към увеличение от 4 на сто – нещо, което шокира съюзниците и бе определено като нереалистично.

Освен тези смущения, внесени от Доналд Тръмп обаче, последната среща на НАТО в Брюксел бе изключително полезна, тя каза неща, които беше важно да прозвучат в момента. И още по-важно – да бъдат чути, особено от България. Тук управляващите май продължават да смятат, че ще могат безкрайно да тъкат на два стана – хем да са верен съюзник в НАТО, хем да си останат най-питомната политическа кокошка на Русия.

Освен потвърдената обща позиция за руската окупация на Крим и общата визия за основните заплахи пред алианса, в Брюксел НАТО каза други три основни неща.

Първо, че е крайно време всички страни-членки да се освободят от своите зависимости, свързани с притежаваните оръжия съветско и руско производство. Това решение пряко засяга България, която почти няма друго въоръжение, освен руско. И не говорим само за старите самолети и хеликоптери, а за кораби, танкове и всякаква друга техника. В тази ситуация София трябва бързо да се преориентира, а за целта е най-добре веднага да изрита от властта онези фигури, които заради предразсъдъци или зависимости продължават да теглят все към руското оръжие.

Второто важно решение е призивът на НАТО Русия да изтегли войските си от всички незаконно окупирани територии в съседни страни – не само Украйна, но също Молдова и Грузия. Това е стъпка в правилната посока, доколкото вече десетилетия наред няма кой да скръцне с реални зъби на Москва по темата. Русия отдавна се прави на разсеяна и, уж с миротворческа мисия, за която обаче някак сама си е дала мандат, задържа чужди територии и подкрепя сепаратизъм в региона. Това също е добре да се повтаря често, за да се чуе добре тук – Москва е окупатор и който подкрепя действията на Кремъл, подкрепя престъпен режим.

Третото важно решение на НАТО е поканата за членство към Македония. Наистина, тя е обвързана с условие да влезе в сила, ако има положителен отговор на очаквания през есента референдум за новото  име на страната. В същото време обаче самата покана е факт, който ще стимулира положителния вот, а влизането на Македония в НАТО пък е много добра новина за България. Очаква се тя да намали съществуващите тук разумни притеснения, свързани с бъдещето на Скопие, и може би поне донякъде да тушира неразумните патриотарски страсти.

И всичко би било наистина прекрасно, ако американският президент Доналд Тръмп бе взел със себе си поне част от духа на срещата на НАТО в Брюксел и го бе пренесъл в Хелзинки, където, дни по-късно, отиде на първа официална среща с руския президент Владимир Путин.

В отговор сякаш на най-лошите опасения, тази среща се превърна в пълна катастрофа не само лично за Тръмп, не само за САЩ като глобален лидер, но и за целия свободен свят. С държането и думите си там, американският президент се показа наистина като марионетка, която Путин управлява, като изключително слаб политик, готов да се нахвърли срещу собствената си страна, неизвестно защо и като глобален лидер, който е адски далеч от способността да се справи с глобалния си товар.

Тепърва ще видим докъде ще стигне и какви форми ще приеме възмущението, което закипя в самите САЩ от това поведение на президента. Каквото и да се случи занапред обаче, ясно е, че свободният свят е в криза, предизвикана не само от външни заплахи, но и от три основни вътрешни проблема – популизъм, който властва на всички нива, заместване на реалните демократични принципи с измислени и неспособност за реални действия изобщо.

Не виждам как това ще се промени бързо. А ако не се промени бързо – лошо ни чака в обозримо бъдеще.

Забележка:  

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване