08/14/18 07:55
(http://ivo.bg/)

Още прилики между времето на Хрушчов и на Путин: пълен провал в прогнозите за победата на руския комунизъм и на руския капитализъм

Когато преди броени дни написах, че Путин прилича на своя предшественик Хрушчов аналогията ми се отнасяше до склонността на съветския вожд да блъфира, т.е. да лъже колко голяма била съветската военна мощ, за да плаши Запада и най-вече САЩ. Но  това не е единствената причина двамата да бъдат сравнявани.

Точно както Хрушчов, който обещаваше през 1980 г. СССР да настигне Америка и да построи окончателно комунизма, неговият последовател Путин  си беше поставил хоризонт във времето за победата на руския капитализъм над конкуренцията. Някой може да е забравил това, но през 2008 г., на върха на еуфорията от обилния дъжд от петродолари, режимът в Москва начерта светло икономическо бъдеще на Русия с прогноза, че само след 10 години тя ще бъде водеща икономика в света. 

В статия на Татяна Зикова в “Росийская газета” се припомнят разчетите на руското министерство на икономическото развитие, направени през 2008 г.  Авторката оставя без коментар прогнозата за невероятния руски просперитет, но фактът, че това припомняне се появява сега в официоза, какъвто е “Росийская газета”, прави контрастът с реалността да изглежда като още по-многозначително признание за руския провал от всякакъв коментар. Авторът припомня единствено, че през февруари 2008 г. лично Путин е заявил, че Русия няма друг избор, освен “принудата да стане велика иновационна социално ориентирана държава, без да се отказва от конкурентните си суровинни предимства” . https://rg.ru/2008/03/18/prognoz.html

В Русия, в която днес средната заплата е ( отново) по-ниска от тази в България,  през 2018 г. се очаква ( според прогнозата от 2008 г.) да се “откачи” от зависимостта си от енергийния износ и до постигне средна заплата от 2700 долара на месец, а две години след това да се утвърди като водеща икономика в света. Средната класа щяла да стане преобладаваща, жилищната площ на глава от населението да се увеличи до 100 квадратни метра, смъртността да намалее с 1,5 до 2 пъти, здравеопазването да достигне нивото на развитите държави, а пенсионерите да бъдат лекувани за сметка на бизнеса, който да победи в конкуренцията със Запада не само в традиционни области, като енергийно-добивната промишленост, но и в технологично отношение с приоритетното развитие на нано, био и прочее високи технологии.

В статията се припомня също, че тази прогноза е била изготвена през май 2008 г. по заповед на президента Путин като ръководство за дейността на правителството, оглавено след това от него при ротацията му с Медведев.

Днес всеки руснак знае, че тази утопия е точно толкова далеч от реалностите, колкото беше и обещанието на Хрушчов за построяването на комунизма през 1980 г. При това има още една прилика: комунизмът наистина беше построен за шепа “правоимащи” в СССР ( и в НРБ) – точно както и капитализмът се усмихна най-вече на приближените на Кремъл милиардери. Те сега се чувстват засегнати от западните санкции и имат всички основания да се сърдят за топенето на награбените от тях милиарди на своя началник в Кремъл точно така, както съветската номенклатура беше ядосана на вождовете от политбюро за разклатеното им статукво на червени феодали и в крайна сметка те се включиха вдъхновено в демонтирането на т.н. социалистическа система, за да си изградят капитализма за лично ползване.

И последно, но не по-малко удивително сходство: както при комунизма, така и сега, влюбените в планирането руски гадатели никога не познават бъдещето и представят мечтите си, поръчани за масова консумация с пропагандна цел, за “планиране” на икономическото развитие. Лъжат народа и началството си, но няма как да избегнат изобличаването на тези лъжи от самия живот. Предстои отрезвяването да се случи и този път. 

А колко още милиона руснаци ще избягат на Запад, вкл. в България, предстои да видим. Във всеки случай руският вестник “Комерсант” отбелязва днес, че във връзка с новата катастрофа на рублата спрямо долара продажбите на самолетни билети на заминаващи руснаци са скочили за броени дни с 30 на сто.

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване