10/20/18 08:49
(http://ivo.bg/)

Македонският Давид запокити нов камък срещу руския Голиат

Македонският парламент гласува с квалифицирано мнозинство решение за промяна на името на страната не от някакъв самоцелен стремеж към преименуване, а за да избяга от руската гравитация, която се опитва да я засмуче и запази като елемент от политиката на Кремъл да използва малки камъчета за блокиране механизмите евроатлантическата привлекателност. Това е истината и тя боли, както се вижда от една официална декларация на Москва в навечерието на гласуването в Скопие. Западът се меси, отчаяно се провиква московският крадец, който обича да навиква другите с обвинения, че крадат.

В Москва не искат да си признаят, че споменатите механизми на евроатлантическата привлекателност действат не само на принципа на прагматизма, изповядван от нормалните хора и народи, ориентиращите се в своето придвижване напред към очевидно привлекателния полюс на света. А той определено не се намира на изток. Заедно с това бегълците от руските центростремителни сили правят това с пълното съзнание, че руската алтернатива е пагубна – може на запад да не е винаги слънчево, но на изток си е постоянен, сгъстяващ се при това мрак.

Както в консолидирането на украинския народ пред лицето на руската агресия, така и на Балканите Путин изигра със своята намеса отрезвяваща роля от махмурлука на комунизма и национализма с руско-съветски корени. Видя се най-напред в Черна гора, исторически най-русофилската страна в региона. Сега се вижда в  Македония, създадената по заръка на Коминтерна, съветския инструмент за налагане на московската международна политика.

В Черна гора преди няколко дни властите арестуваха участници в местния клон на руските моторизирани провокатори от рокерската банда “Нощни вълци”. Този факт е още една “дребна подробност”, която говори за  устойчивата тенденция на противопоставяне срещу хибридните номера на Кремъл в региона и то сред “новодомци” в евроатлантическата общност като Черна гора. 

Поредната македонска крачка напред по същия път заслужава пълната подкрепа и на България, колкото и да се чудят сега какво теле да намерят под този вол тукашните слуги, обслужващи интересите на руската мечка. Имат още 30 дни преди решението на парламента в Скопие да влезе в сила. Сигурен съм, че няма да си губят времето за яловото издирване на въпросното теле под македонския вол. 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване