12/04/18 11:49
(http://ivo.bg/)

Старата руска колонизация на изток и новата на запад

Странно нещо е (непознаването на) историята, употребявана избирателно от пропагандата. Тя си грее ръцете върху огъня на страховете в Европа от мигрантската вълна. А само един поглед върху картата на света и едно малко припомняне на историята на разрастването на Русия до нейните гигантски размери би трябвало да “просветли” всекиго, че тази териториална експанзия се дължи преди всичко на миграцията. На руската миграция.

Векове наред руснаците бягат от терора на централата власт в Московията и едва по-късно по техните стъпки върви царската войска и администрация.  Когато Московията се превръща в Русия и в империя по волята на Петър Първи през 1721 г., руските мигранти вече са пребродили Сибир. 

Така Русия колонизира тази гигантска площ. Днес тя е по запустяла от “царско време”, защото Русия се обезлюдява. А 64 на сто от площта на Русия е необитаема заради вечната й замръзналост,. Но си остава претенцията на империята за величие, базирано на размерите на държавата, постигнати от руското мигриране,т.е. от бягството на някогашните царски поданици от централизирания гнет на Москва. 

Този руски колонизаторски успех се е видоизменил днес в обратна посока. Вече няколко десетилетия статистиката сочи устойчива нагласа сред по-голямата част от поданиците на Путин да избягат, за да живеят на запад. Стига да могат да си го позволят както вече направиха милиони техни сънародниц. Данните варират, но във всички случаи бегълците от сладостите на “руския свят” са повече от населението на една днешна България. 

Новият феномен в тази мигрантска вълна е свързан с факта, че бегълците от “руския свят” , които се насочват към определени лъскави западни държави, са не просто заможната част от населението, а именно най-богатата прослойки в империята, наричана официално за благозвучие Руска Федерация. Същата е в челото на световните класации по класово разделение и концентрация на националното богатство в ръцете на нищожен процент от поданиците на Путин. 

Макар да се е случвало и преди подобно изтичане на “богати мозъци” към Европа – относително умерено след наполеоновите войни или доста масово след разпалената от германската агентура сред болшевишките вождове в Русия гражданска война в империята в началото на миналия век, никога досега руската мигрантска вълна на запад не е придобивала днешните размери.

Ако за Лондон е поносимо да си позволи 20 процента от скъпите многомилионни имоти в града да станат притежание на руски богаташи ( защото Великобритания е държава на място и едва ли ще позволи процесът да излезе извън нейния контрол в полза на някакви великоруски агресивни кроежи), то за малка България руската купуваческа миграция отдавна е придобила размера на нещо повече от вълна. 

Нещо повече от вълна може да бъде само цунамито. Лошата новина е на хоризонта е, че то може да бъде задействано чрез контролиран от Москва взрив. Защото придобиването на цели 400 000 хиляди имота от поданици на Путин в България нито е стихийно, нито е просто бягство на едни крадени пари от руския народ. Тук биват заселвани бивши военни, полицаи и прочее т.н. силоваци, които се пенсионират в разгара на силите си. Дават им евтини кредити и ги насочват като “спящи клетки” към най-слабото звено на НАТО и ЕС, чието дестабилизиране във всеки един момент е истинската цел на Кремъл.  

Дали могат да бъдат активирани в открит конфликт? Не вярвам. Освен ако се сбъднат пророкуванията на многобройните врачки, които плашат ( най-вече от името на Русия, която има ядрения потенциал да причини апокалипсис, но няма никакъв интерес сама да загине в него) светът да пламне в трета световна война. Една армия обаче се изражда все пак, за да води война. В случая – тя е завоевателно – хибридна. За нейните командири е важно врагът ( т.е. ние) да бъде държан в неведение за следващия ход. 

Ако перефразираме московския славянофил Иван Аксаков, за когото “всеки триумф на Българя е смърт за Русия”, днес всяко треперене на България от страх пред Русия е триумф за Кремъл. 

През последния век, век и половина от османското владичество земите на българите са били системно обезбългарявани чрез отката на български бежански вълни. Към южните владения на руската империя се оттичат десетки и сумарно – стотици хиляди българи след всеки руски военен поход на Балканите. 

Днес наблюдаваме обратното. Заливат ни руски мигранти, които – за разлика от българите, отвеждани някога в Южна Русия с цел да я облагородят, живеят като рентиери с парите, спестени по време на петролния 10 годишен бум в Русия или най-вече с кредитите, получени пак благодарение на това ( буквално паднала от небето) временно руско забогатяване. 

Ако България беше държава на място, а не разграден пред руската мечка двор, щеше да положи усилие поне да установи ефекта от това руско “пенсионерско” преселение. Например щеше да си зададе въпроса къде си плащат данъците тези мигранти и с какво допринасят за икономиката, ползвайки инфраструктурата  на българската държава, поддържана с данъците на българските и европейските платци.  

Няма такива данни в българската публичност. Не знаем дори как и в какви размери върви финансирането на проруските инструменти за влияние, съществуващи под формата на какви ли не дружества, общества и направо – на паравоенни организации. На принципа на крадеца, който крещи “дръжте крадеца”, адептите на руската пропаганда вдигат шум до небето срещу “грантовете” на западни фондации за българския неправителствен сектор, за който е характерна прозрачността при отпускането на пари и задължителната отчетност за начина на тяхната употреба.

Но няма сила в България, която да повдигне поне малко покривалото над руското финансиране за целите на хибридната война на Кремъл у нас. Или има данни, но ги държат в тайна? Ако е така, това е още по-голямо доказателство, че въпросът е чисто политически в духа на многобройните заявки от името на законодателната, изпълнителната, президентската и дори на съдебната власт в лицето на прокуратурата, че имало исторически причини, поради които с Русия трябва да си дружим еднакво, както с Европа и САЩ.

Още веднъж да сравним: огромните суми, които свръхбогати руснаци харчат за придобиване на недвижимо имущество във Великобритания ни най-малко не влияят на политиката на Лондон. Напротив, кралството си остава при всички перипетии и трансформации на руската империя най-последователния противник на руската подривна политика срещу самата Великобритания и къде ли още не. Докато в България далеч по-скромното руско инвестиране, което залага на бройката руски мигранти по нашите земи, ефектът е видим с просто око дори и от онези “простите”, с които така добре се разбира нашият премиер Борисов. 

При това все още нямаме руска етническа партия, а “само” русофилски такива, които обичат ехидно да претендират, че били патриотични формации, настояващи за дружба с Русия. Ако е така, то управляващата ГЕРБ явно е най-голямата от тях, заедно с БСП, защото двете си делят председателството на най-голяма група от парламентаристи за приятелство с чужда държава – именно с Русия.Те “просто си дружат” с държавата, която за няколко петилетки време пресели в България подкрепление за своята местна пета колона в състав от няколкостотин хиляди души.

Когато през първата половина на миналия век в Царство България са били натурализирани хиляди руснаци, бегълци от болшевизма, тяхното присъствие не е представлявало заплаха от името на чужда държава. Белоемиграните са ненавиждали болшевизма, настанил се в тяхната родина след кървавия погром над нея със сърп и чук.  Не случайно сред отвлечените в СССР от окупираната ни страна от Червената армия 4000 български граждани, арестувани по списък от специално изпратените за целта в България копои от СМЕРШ ( Смерт шпионам), повечето са били натурализирани руснаци. 

През 1944 -та СССР “прочиства” България от уседнали вече руснаци. Днешна Русия ударно ни заселва със свои лоялни пратеници ( зависими по банков път, да го кажем най-меко),  много повече на брой от онези стари руски мигранти, пристигнали тук голи и боси. 

Не става дума за теория, а за територия на конспирацията, срещу която българската държава трябва най-сетне да се изправи. Защото нищо от написаното по-горе не е измишльотина ( каквато е постоянно размахваната заплаха с вълна от “милиони мигранти” от юг). Това е реалност, която вече ни е заляла от североизток.  

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване