01/15/19 09:53
(http://ivo.bg/)

Поради что не желаете да ги наричате роми – и това ли ви бърка в джоба или е само от злоба?

Завърза се се спор относно понятието “цигани” и “роми” между уважавани от мен коментатори в ivo.bg. 

Не ми се иска да се намесвам, но не са прави онези, които твърдят, че ромите нямат право да изискват да бъдат наричани по начин, който да не е обиден за тях. Имат такова право и още как! Те самите се обиждат помежду си на “циганин” горе-долу така, както ние казваме “българска работа”.

Ами ако някой отвън ни каже същото със същия подигравателен акцент “българска работа”?

Според мен е точно обратното: ние, бледоликите “арийци”,трябва да проявим минимум коректност при тяхното назоваване. Дължим им го точно толкова, колкото чужденците на нас.

Някой може ли да каже каже как е на ромски език обидното название за българи? 

Толкова ли е трудно да заменим “цигани” с “роми”? Това усилие не иска нито пари от общия бюджет за детски надбавки, с което ромите така ужасно дразнят преобладаващо малодетните българи, нито други “привилегии”. Обаче се води яростна битка за нашето си право да ги обиждаме. Нали сме нещо “повече” от тях? Не трябва ли да дадем някакъв пример в опитите за преодоляване на омразата от висотата на нашето т.н. превъзходство?

Ще рече, извоювали сме си го това право да обиждаме чрез нашите данъци, работата ни за тази държава и прочее права по рождение спрямо онези, на които позволяваме да ни метат улиците и да вършат онова, с което стотиците хиляди български безработни граждани, регистрирани като такива, не желаят да се хванат. 

  Ако те искат да се наричат с обидното за самите тях название, наистина си е тяхна работа в техните си достатъчно объркани дела. Но едно е те сами да се самобичуват, а съвсем друго е да бъдат бичувани от нас – “лекичко”, само с опакото на ръката ( т.н. цигански шамар). 

Това е същото като критиките, които ние си отправяме ( понякога не съвсем справедливо), сравнено със същите насмешки, запокитени към българите от чужденци, които ни смятат за по-низши от тях.  Ако чужденец ни каже, че не сме народ , а мърша, вкупом ще скочим да го превърнем в мърша за разярения българския лъв.

  Изключение от чужденците в това отношение прави Константин Иречек. Той е изокал доста нелицеприятни неща за българите и българския манталитет. Българите не са му се разсърдили заради правдивостта на забележките му, подплатена със заслуги към българската кауза. Има нещо хелзинкско в този чех, май, а?

За любителите на аналогиите с прословутото съветско обвинение, че и в САЩ “бият негрите”, трябва да напомня ( освен че излъчиха цял президент): там афроамериканците имат право да изискват да НЕ бъдат наричани “негри. Не само че имат, но и са се били за това право в най-буквалния смисъл на думата във война, в която главната роля на тяхна страна е изиграло бялото мнозинство. Самото възникване на САЩ като независима нова нация е заквасено от тази гражданска война между севера и юга, последвала войната за независимост от “бялата” Великобритания. 

Такава война ли искаме по аналогия тук близо два века години по-късно? За да може българския “север” ( т.е. българите, проумяващи необходимостта от интегриране на ромите без насилие) да победи в една гражданска война българския “изток” ( т.е. каракачанстващата русофилщина, която пледира за насилствено изглаждане на ръбовете ни с помощта на багери и друга “тежка техника”) ? 

Ако продължа аналогиите, възникването на свободните Съединени американски щати, катализирано от борбата срещу робството, е било подкрепено международно от идеите за равенство, братство и свобода, прокламирани във Франция след европейското възраждане и просвещение.

У нас международната закваска на омразата срещу “недосегаемите” е руското мракобесие, което пледира за върховенство на силата над хуманизма. И над демокрацията. Придворният олигарх номер едно в днешна Русия, главният лобист за възстановяването на монархията в Русия ( с Путин начело)  Малофеев, открито пледира: не искаме демокрация, ще живеем по наш начин.

Американските “негри” също се обиждат помежду си с това клеймо, което им е лепнато от белите роботърговци и колонизатори. Разликата е, че днес в САЩ могат да те осъдят или уволнят от работа за подобно отношение, ако си бял и налиташ на черните с обидното за тях “негър .

Както “хиляди” пъти сам отбелязвал, освобождаването на робите от техните вериги не е просто дело на самите роби. Без подкрепата на белите, които са застанали на страната на свободата на черните американци по хуманни, а не по племенни съображения, черните още щяха да бъдат роби.

Репортажите от вчерашния плах протест на ромите в центъра на София не правят чест на резоньорите. Уж отразяват един факт, а го правят с неприкрита подигравка спрямо факта, че ромите са били малко и не са блеснали с остроумие и оригиналност като други демонстранти на жълтите павета. 

Бойте се от момента, когато протестите им станат такива, че да не могат да бъдат безнаказано осмивани. Защото с подигравките си допринасяте съществено за приближаването на този миг, “колеги”. Наливането на газ и петрол в този огън може да подпали чергата на всички ни, а онези с газа и петрола само ще се зарадват да си погреят ръцете на такъв пожар в омразната за тях натовска България.  

Много е силна заразата на омразата. Със слабоумие в погледа към бъдещето няма да бъде преодоляна. Казвам го в смисъл, че явно логиката трудно побеждава емоциите, но поне здравият разум да надделее – ако не в името на “някакви си принципи”, то поне в полза на самото оцеляване на държавата, горда от себе си, че съществува с името си по- дълго от всяка друга в Европа. 

И накрая, нещо наистина лично във връзка с персоналните нападки към моята незначителна, бяла персона с цел очернянето й заради позицията, че по-тъмните от мен  трябва да бъдат третирани по начин, по който имат право в самата българската конституция.  Дори да беше 100 процента вярно обобщението, че 100 процента от тях не спазвали законите ( за което солидарна вина носят онези, които са длъжни да осигурят спазването на законите).

Някакви минувачи покрай моя двор ivo.bg се опитват да ме уязвят с подхвърляне на нечистотиите си в него по темата Български хелзински комитет. Внасям уточнение във фактологията.

Носител съм на две награди на БХК. И двете са плод на решение на гражданите, гласували в рамките на класации , предложени от БХК за правозащитна дейност. През 2009 г. това беше грамота за най-много номинации за наградата “Човек на годината”, т.е. най-много ( непознати за мен ) граждани са пожелали да бъда награден ( с грамота, не с грант) .

IMG_0344

 

 

 

 

 

През следващата 2010 г. гражданите, след поредна серия номинации, гласуваха още по – масово в подкрепа на моята персона за същата награда. Така се оказах “Човек на годината” – по волята на мнозинството гласували, а не по желание на журито ( с грамота, не с грант).  Подчертавам, решението и този път беше на хилядите граждани, участвали в гласуването, а не на журито на организацията.

IMG_0343

 

 

 

 

 

 

 

Лаская се от фантазията, че ако някой друг беше организирал подобно гласуване резултатът щеше да е същият или подобен.  Защото субектът, т.е. моя милост, е същият или подобен.  А защо в България не се намира друга организация, освен наречената на столицата на Финландия,  водещата в света по свободата на словото и прочее показатели за цивилизованост, желаеща да организира подобна класация, това е въпрос с повишена чудност към онези, които се чудят “ на кой свят живеят”, макар отговорът да е ясен: пребивават  света на собственото си неосъзнато преклонение пред човекомразието.

Нарича се още “руски свят”. Живеят в западния свят на материалните чудеса, но не желаят да приемат и духовните му ценности. А единственото материално, което искат да ползват от “руския свят”, са ботушите, с които да сритат по-слабите и “низшите”.

Колкото до твърдението, че сме самата доброта, която търпи ромите да ни се качват на главата, вече публикувах сравнението с мнението на вътрешния министър на Русия граф Николай Игнатиев по отношение на евреите в Русия. Едно към едно е като изригването на нашия военен министър Какарачанов по адрес на “извънредно наглите цигани”.  Същото благо(у)родие! 

http://ivo.bg/2019/01/09/благоуродия-като-граф-игнатиев-са-ни-п/

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване