08/18/10 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Цените на имотите на влакчето на ужасите

Даниъл Томас

Всеки квадратен метър покрай Слънчев бряг, Несебър и Свети Влас вече е застроен. Снимки: Нели Томова

Сгромолясването на цените на недвижимите имоти шокира света, когато предизвика криза, която пресуши балансите на банките, отпускали ипотечни кредити, и стопи личното богатство на собствениците от Лондон до Лахор. Глобалните пазари на недвижимо имущество масово отчетоха умерено възстановяване през последната година. Подобряването на конюнктурата в много държави обаче вече като че ли губи инерция и има опасения, че пазарите, които поеха отново нагоре след сгромолясването на цените на жилищата през периода 2006-2007 година, се доближават пак до кризисна точка.

Неотдавнашните индикации за ценови натиск на места като Съединените щати и Великобритания подчертаха безпокойствата сред икономистите, като малцина от тях поставят под съмнение важното значение за здравето на икономиката на един функциониращ пазар на недвижимите имоти. Бившият председател на управителния съвет на Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) Алън Грийнспън предупреди този месец, че е възможно дори американската икономика да започне да се свива, ако цените на жилищата спаднат.

“Пазарът на недвижими имоти показва и наличие на кредити, и потребителско доверие, и по този начин е общ показател за икономическо здраве”, отбелязва Стивън Рикуито, главен икономист в Mizuho Securities. Според анализатори не е изненадващо, че неотдавнашните прогнози за по-умерен икономически растеж отговарят на прогнозите, че движението на цените на жилищата ще е също толкова незабележимо, макар и със същия тип непостоянство в краткосрочен план, на което станахме свидетели по време на рецесията през 90-те години на 20-и век.

Цените започнаха да спадат в цял свят от средата на 2006 година заради обрата на пазарите в САЩ. До 2008 година почти всички глобални пазари на недвижимо имущество бяха “на червено”. Цените са се понижили в цял свят средно със 17% през 2007 и 2008 година, според консултантската компания в областта на недвижимото имущество Knight Frank, но оттогава са върнали приблизително 10% от своите равнища. “По-голямата част от пазарите в развитите страни сега или вървят отново нагоре, или бавно надолу”, обобщава Жан-Мишел Си, главният икономист за Европа на Standard & Poor’s.

Цените в някои държави, сред които Австралия, Хонконг, Израел, Норвегия, Република Южна Африка, Швеция и Китай, дори надминаха своя пик отпреди кризата. Икономическият растеж на Китай се забави леко през 2008 година и пазарът преживява сега такова повишение, че се появяват опасения от балон, въпреки че се очаква мерките, взети властите за охлаждане на пазара на недвижимо имущество, които включват контрол върху кредитирането, да послужат като спирачка.

Standard & Poor’s изчислява, че дори в някои държави, където цените остават под своя пик, като Великобритания и Франция, жилищата все още се търгуват на равнища над средните в дългосрочен план. Други обаче са доста под достигнатото от тях най-високо ниво. Сред тях са Съединените щати и то въпреки умерения растеж, отчетен след като данъчните кредити, предоставяни от правителството, поддържаха временно продажбите. В тази група са още Литва, Латвия, Ирландия и България.

В САЩ, предлагането на пазара на недвижими имоти е от ключово значение за натиска върху цените. Джавал Джоши, главен стратег в RAB Capital, казва, че свръхпредлагането е причината, поради която цените на жилищата в страната се повишиха незначително след едно далеч по-голямо понижение, въпреки че американската икономика бе по-силна от британската. “При условие че за малко не бяха съборени милиони жилища, не е възможно да изчезне по магически път огромното свръхзастрояване (в Съединените щати)”, твърди той в отговор на коментари, вече направени през февруари тази година от световно известния американски инвеститор Уорън Бъфет. “Във Великобритания, обаче, нещата са на обратния полюс”.

Свръхпредлагането освен това стана причина за едно основно преизчисляване на цените в Дубай, Испания ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване