10/08/10 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Украйна - военна промишленост на ръба на краха

Правда.ру

Украинската ракета “Днепър”. Снимка: от тв екрана

Украинският военнопромишлен комплекс (ВПК), конкурент и същевременно партньор на руския, до три години може да се разпадне. За тази опасност предупреждават в един глас представители на водещите “оръжейни” предприятия в страната и депутати от Върховната рада. Състоянието на украинския ВПК отдавна вече буди сериозни опасения сред местните експерти. Те прозвучаха с пълен глас в края на август, когато в Киев се състоя Първият общоукраински форум на отбранителната промишленост.

Украинските индустриалци от бранша има защо да бият тревога: освен че поради кризата поръчките за сектора твърде намаляха, бяха му отнети и средствата за обновяване на производствената база. Ще припомним, че реформата в отбранителния отрасъл бе спряна още през 2008 г., когато президент бе Виктор Юшченко. Наскоро на висшия пост бе избран Виктор Янукович, но и неговото управление все още не съдейства за подобряване на положението. През първите осем месеца от 2010 г. по държавните програми за развитие на ВПК бе отчетено само 20 процента изпълнение. Експерти отбелязват, че тази година в украинския ВПК на практика няма да влязат никакви средства от държавни поръчки.

Стигна се дотам, че много предприятия, произвеждащи перспективна продукция, са заплашени от спиране. А държавата вече дължи на отбранителната промишленост почти 400 милиона долара за 2009 г. През 2011 г. се очаква държавната поръчка да намалее още повече. Което ще разклати още по-силно ВПК на страната. Очертава се евентуалният крах на украинския ВПК да влоши до крайна степен и положението в страната като цяло. Различни данни сочат, че по един или друг начин с него са обвързани близо три хиляди предприятия, в които работят около три милиона души.

Положението налага властите да се замислят и за възможността да се поддържа отбранителната способност на страната. Председателят на парламентарната комисия за национална сигурност и отбрана Анатолий Гриценко неслучайно заяви: “Без техника няма да има и армия. Днешната техника на въоръжение в нашата армия е разработена още преди 50 години (. . .) Разработвана е за войните, водени преди 30-40 години”.

“Необходима ли е армия в Украйна и ще има ли такава? Второ, необходим ли е и дали ще има отбранително-промишлен комплекс? Трето, ще има ли в Украйна научен потенциал, високотехнологични работни места, сериозна научнотехническа база, чиито постижения да минават чрез механизмите за конверсия в гражданския сектор?” - запита депутатът.

Тревогите му споделя и Володимир Грек, председател на асоциацията “Украински отбранителни технологии”. “Военното ведомство не предвижда разходи за покупка и модернизация на въоръжения и военна техника - така не само премахва възможността да решим текущите задачи в превъоръжаването, слага точка и върху перспективите за бъдещето и за развитието на отбранителната наука”, отбелязва експертът. И тези опасения не са безпочвени. Както се знае, в момента са на фаза проектиране, разработка и изпитания близо 100 нови модела въоръжения и военна техника, които няма да отстъпват на чуждестранните образци, стига да бъдат внедрени в производството.

Бъдещето на украинския ВПК обаче е под въпрос. Перспективни военни разработки стоят замразени. Така например, проектът “Сапсан” за създаване на уникален ракетен комплекс си остана само на хартия. Спряна е програмата за превъоръжаване на военноморския флот; поради липса на средства е преустановено по-специално строителството на нови кораби. Като изход от ситуацията украинските производители от отбранителния бранш и редица депутати предлагат да се отпуснат “адекватни средства” за сектора. За да спасят положението, властите трябва според тях да финансират държавната поръчка за отбраната през 2010 г., а идната година да отделят допълнително над един милиард долара за подкрепа на ВПК. Иначе след три години нямало да има на кого да поръчват оръжия в Украйна.

Ситуацията обаче няма изгледи да се подобри. Защото наближава катастрофа не само ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване