03/22/11 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

И Йемен на ръба на хаоса

Ройтерс

Хората от племената, танцуващи в кръг с ножове, изглеждат свежо попълнение към антиправителствените митинги в Сана. За някои обаче те са сигнал за потенциала на протестите в Йемен да разцепят страната. В университета в Сана хиляди хора, които участват в протестите, лагеруват заедно всяка нощ. Те обаче не са единен фронт - активисти в дънки и тениски гледат подозрително хората от племената, настанени в отделни палатки, с белите им носии и цветни колани. “По света винаги някой яхва революциите, след като успеят, но тук племенните шейхове се опитват да откраднат революцията, още преди да е успяла”, коментира Тарек Саад, протестиращ студент в столицата Сана. Десетките хиляди демонстранти по улиците в Йемен, се борят, за да свалят властта, която смятат за корумпирана и неспособна да ги изведе от смазващата бедност.

Племенните шейхове, които търсят възможности от политическо покровителство до прокарване на електричество и пътища, са старателно ухажвани от политици със засилването на натиска върху президента Али Абдула Салех да се оттегли от поста след 32 години на власт. Шейховете са смятани за ключа към подсигуряването на подкрепата на племената, жизненоважна за управлението на Йемен, който е разположен на стратегическия проток Баб ел Мандеб, през който всеки ден преминават над три милиона барела петрол. Засега племената се стараят да поддържат мира, но борбата за тяхната подкрепа може да породи нови разделения и вражди, които да доведат до продължителен период на кръвопролития.

Правителството реагира с все повече насилие на протестите, в които загинаха близо сто души. Някои се опасяват от повторение на кризата в Либия, където бунтовниците се сражават срещу дългогодишния автократичен лидер Муамар Кадафи. В този случай обаче конфликтът може да настъпи в страна, чийто президент е ключов съюзник на САЩ срещу базирания в Йемен регионален клон на Ал Каида, която напада западни и саудитски цели. “Тук положението става опасно”, смята Теодор Карасик, анализатор в областта на сигурността в групата ИНТЕГМА в Дубай.

Йемен следва либийския модел. Лидерът може да не бъде свален и страната може да се окаже разкъсана между враждуващите фракции, смята той. В Йемен, разпокъсана и бедна страна на Арабския полуостров, граничеща с петролния гигант Саудитска Арабия, племената се радват на по-голяма преданост, отколкото политическите партии или която и да било институция. “Хората им са верни и са въоръжени до такава степен, че държавата не може да поддържа монопол над насилието”, коментира Грегъри Джонсън, специалист по Йемен в Принстънския университет. Племената са опората на държавата. Ако отделните племена тръгнат в различни посоки, Йемен няма да може да функционира”, допълва той.

Племената, които са най-въоръжените във втората в света страна по брой оръжия на глава от населението, често влизат в схватки за правата върху водоизточниците и заради семейни вражди, като засилват безпокойството от взривоопасната ситуация в страната с включването си в сблъсъка между Салех и демонстрантите. Особено безпокойство буди ескалиращото съперничество между Салех и основния му конкурент Хамид ал Ахмар. Ахмар е богат бизнесмен и племенен водач, амбициран да се изкачи по политическата стълба. Той застана зад демонстрантите, за да получи подкрепата им.

Ухажвайки племенните водачи със специални услуги, политиците могат да създадат порочен кръг от алчност и подаяния и да породят безбройни искания и недоволство, ако някои племена се почувстват пренебрегнати. Ахмар и Салех обиколиха страната, предлагайки на племената автомобили и пари в замяна на тяхната вярност. Някои местни медии твърдят, че подаръците са привлекли подкрепата на повече хора от племената, отколкото се е очаквало предварително. “Има стотици племена с различни интереси и за Салех, или Ахмар, ще бъде трудно да ги задоволят”, пише пожелал анонимност учен от блога “Йемен пийс проджект”. “Ако тези опити се провалят, очаквайте още ...

Публикувана на 03/22/11 22:20 http://e-vestnik.bg/11345/i-yemen-na-raba-na-haosa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване