06/23/11 18:22
(http://www.klassa.bg/)

И Чехия каза "не" на спасяването на Гърция с пари на ЕС

Чехия не желае да участва в европейската финансова подкрепа за Гърция, заяви чешкият премиер Петер Нечас, цитиран от световните агенции. „Предпочитаме средствата за Атина да бъдат предоставяни от Европейския фонд за финансова стабилност, предназначен за страните от еврозоната“, категоричен бе Нечас. "Атина трябва да се финансира от фонда за подпомагане на еврозоната, в който има достатъчно средства. Включването на държави от Европейския съюз, които са запазили националните си валути, е нецелесъобразно", отбеляза Нечас. Премиерът отбеляза, че близо 90% от обема на средствата във фонда са още на разположение.
Според него Европейският механизъм за финансова стабилност - пакет от заеми, гарантирани от всички страни от ЕС, който послужи за оказване на помощ на Ирландия и Португалия, не би трябвало да бъде използван в този случай. Близо 85% от средствата вече бяха изтеглени и ние сме убедени, че известен резерв трябва да бъде запазен, тъй като този втори инструмент засяга също страните, които не са членове на еврозоната, добави Нечас. Подобно изявление направи преди ден в Лондон и британският премиер Дейвид Камерън, който пристига днес в Прага. Ние смятаме, че Европейският механизъм за финансова стабилност не трябва да се използва за оказване на помощ на Гърция, заяви Камерън. Той изтъкна, че според него еврозоната трябва сама да решава своите трудности.
Чехия, която е член на ЕС от 2004 г., не е част от еврозоната и отказва да определи дата за приемане на общата европейска валута. През миналата година тя отказа да участва в спасителния пакет за Гърция, като се обоснова с вътрешни проблеми и необходимост от редуциране на разходите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване