07/03/11 21:28
(http://e-vestnik.bg/)

Геополитически игри на Покрива на света

в. Независимая газета

Две военни делегации пристигнаха в сряда в таджикистанската столица Душанбе: Русия бе представена от шефа на президентската администрация Сергей Наришкин и министъра на отбраната Анатолий Сердюков, а САЩ - от Уилям Браунфийлд, помощник-държавен секретар по въпросите на международния наркотрафик и правоприлагането. И едните, и другите гости проявиха интерес към граничната охрана и перспективите за присъствие на техни военни бази в държавата домакин.

Докато президентът Емомали Рахмон разговаряше в сряда с Наришкин и Сердюков, американският чиновник бе пратен да оглежда южните граници на Таджикистан. Държавният глава го прие в четвъртък. Браунфийлд присъства на церемония при откриването на казарми в Шуроабадския граничен отряд и на новата гранична застава Яхчи-пун. Отделът за наркоконтрол и охрана на правния ред в местното посолство на САЩ бе похарчил за строежа им над 1,6 милиона долара.

Това не е първият проект на американските власти, осъществен по границата между Таджикистан и Афганистан. След като руските граничари се изтеглиха оттам преди шест години, американците се заловиха да модернизират заставите и да превъоръжават личния състав на граничните войски. Както съобщи мисията на САЩ в страната, от 1992 г. до момента Вашингтон е инвестирал в програмата, подпомагаща развитието на правоохранителните структури, общо над 984 милиона долара.

Междувременно в Душанбе се водеха дискусии за таджикистанско-руското военно сътрудничество и за предстоящата визита на президента Дмитрий Медведев в Таджикистан, насрочена за началото на септември. След срещата Анатолий Сердюков не излезе да говори пред репортерите.

Оптимистично изявление (макар да запази интригата) направи обаче Сергей Наришкин. Той съобщи по-специално, че са договорени вече основните документи, които ще бъдат подписани при посещението на Дмитрий Медведев - “програма за двустранно икономическо сътрудничество през 2011-2014 г. и споразумение за сътрудничество между Таджикистан и Русия по граничните въпроси”. Във връзка с разположената в страната 201-а база на Русия Наришкин каза, че “двете страни са възложили поръчения във връзка със статута и по-нататъшното пребиваване на базата в Таджикистан”. “Смятам, че то е не само в интерес на Русия, но и в интерес на Таджикистан”, изтъкна той.

“Не е много ясно откъде идва оптимизмът на Наришкин - обективно погледнато, сферата на руските интереси в Таджикистан се стеснява, както и в целия регион”, коментира пред “Независимая газета” Александър Князев, старши научен сътрудник в Института по ориенталистика към Руската академия на науките. По думите му “американците, заявили, че изтеглят войските си от Афганистан, засилват позициите си във всички страни от региона”.

“Американски подразделения контролират изцяло узбекистанско-афганистанската граница и по-голямата част от афганистанската граница с Таджикистан. Водят се преговори за създаване на нови пълноформатни американски военни обекти на таджикистанска и киргизстанска територия. Става дума по-специално за американски военни бази в киргизстанския град Баткен, в Айни, за което знаете (летище недалеч от Душанбе, за чието съвместно използване властите преговарят с Русия), и в таджикистанския проход Фахрабад, може би и в Мургаб в планината Памир, точно до китайската граница”, каза Князев. Това сочат според него зачестилите посещения на високопоставени американски дипломати и военни в Душанбе. “На този фон преговорите на Наришкин и Сердюков изглеждат повече от скромни”, добави експертът.

Оценките му споделя и президентът на Академията за геополитически проблеми Леонид Ивашов. Според него две държави изтласкват Русия от Централна Азия: от една страна, Китай, обявил Пакистан за своя зона на отговорност след премахването на Осама бин Ладен, а от друга САЩ, които действат и по-твърдо. “Променя се конфигурацията в региона. И за да гарантира военното си присъствие там, което е определящ фактор, Вашингтон използва всички средства, за да вземе под контрол местния елит. Изпаднал в криза на фона на захладнелите отношения с Русия, Таджикистан подготвя трайно присъствие на САЩ на своя територия. Скоро всички страни в региона, ...

Публикувана на 07/03/11 21:28 http://e-vestnik.bg/12120/geopoliticheski-igri-na-pokriva-na-sveta/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване