07/27/11 18:28
(http://www.klassa.bg/)

Шефовете на "Лукойл" на спешна визита в София

Смятахме, че сме постигнали договорка с българските митнически власти за отлагане на поставянето на измервателните уреди до края на годината. В петък (22 юли) ситуацията изглеждаше далеч по-различно. Това заяви пред РИА „Новости“ Дмитрий Долгов, говорител на руската частна компания "Лукойл", която контролира бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", по повод отнемането на лиценза за данъчен склад от страна на Агенция „Митници“. По думите му ръководството на "Лукойл" в момента се намира в София, където се провеждат преговори с представители на българските власти.
Неочакваната визита стана по повод прекратяване на лицензите на данъчни складове „Нефтохим Бургас“ и „Нефтен терминал Росенец“ на „Лукойл Нефтохим Бургас”. От Агенция „Митници“ обявиха, че решението е връчено на дружеството на 26 юли т.г. и влиза в сила от тази дата. Причината е, че не са поставени измервателни уреди, както изисква наредбата за данъчните складове. Срокът за това изтече още през септември миналата година, а целта е да се отчитат точно наличните горива и наложените акцизи върху тях.
Производството на „Лукойл Нефтохим“ спира, потвърди вчера и изпълнителният директор и член на надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим“ Валентин Златев след среща с министъра на финансите Симеон Дянков и шефа на митниците Ваньо Танов. Малко повече от час тримата разговаряха за отнетия лиценз, а след това Златев заяви, че рафинерията в Бургас е преминала в авариен режим на работа. „Ние сме законопослушни и естествено, изпълняваме указанията“, пестеливо коментира Златев. Засега е ясно само, че Агенция „Митници“ е издала две заповеди, с които е отнела лиценза на нефтеното пристанище „Росенец“ и на „Нефтохим“. От компанията официално заявиха, че „след изясняване на всички детайли и анализ на възникналата ситуация, ще информират допълнително за предприетите от нея мерки.“
Ще припомним, че в края на миналата седмица заплашени от отнемане на лиценз, от „Лукойл Нефтохим“ поискаха отсрочка, за да монтират задължителните измервателни уреди за гориво до края на декември 2011 г. От въвеждането на нормативното изискване са взети мерки за поставянето на уредите, но това изисква повече технологично време, обясниха от компанията. Дори бе представен инвестиционен план на стойност 15 млн. долара.
Рафинерията е предупредена още преди месец да постави необходимите измервателни уреди според изискванията, заяви по-късно премиерът Бойко Борисов. Той съобщи, че днес финансовият министър Симеон Дянков ще има среща с ръководството на „Лукойл”, където ще бъде дадена последна възможност за евентуален график, за да може в следващите два месеца рафинерията да изпълни изискванията на закона.
След отнемането на лиценза няма да се стигне до криза на пазара на горива, нито има опасност за постъпленията в бюджета, независимо че „Лукойл“ е най-големият вносител и преработвател у нас и най-големият данъкоплатец, посочи Дянков. Припомняме, че по план през лятото рафинерията трябва да излезе за четири месеца в ремонт, на което има право по закон. През зимата премиерът Борисов изчисли, че от това приходите в бюджета ще намалеят с 2 млрд. лв.
„Има достатъчно лицензирани вносители у нас – над 420, така че не се притеснявам, а има и горива от съседни държави за колкото е нужно време“, подчерта финансист № 1.
След отнемането на лиценза рафинерията ще може да преработи единствено наличните количества петрол в нея, но няма да продава произведените горива. Спира се и подаването на петрол към нея, обясни шефът на митниците Ваньо Танов. На въпроса как ще реагира, ако от рафинерията обжалват, той отговори, че това е тяхно право. „Но докато тече обжалването, решението е в сила“, категоричен бе Танов. На въпроса каква е стойността на акциза и ДДС, които от "Лукойл" трябва да платят, като падне режимът на отложено плащане, Ваньо Танов отговори, че от сутринта е влязъл екип от агенцията в рафинерията за извършване на инвентаризация, и се надява, че до два-три дни тя ще приключи. По-рано пред бТВ шефът на митничарите обясни, че когато изпълни всички изисквания на закона, "Лукойл" отново може да кандидатства за лиценз.


Криза с горивата не се очаква, но поскъпване може да има

Не се очаква да има криза при пазара на горива заради затварянето на петролната рафинерия „Лукойл“. Това заяви вчера пред „Класа“ Калоян Кършев, член на УС на „Петрол“. Той очаква пазарът много бързо да се нагоди и да се започне внос от други рафинерии в региона. В ЕС има отворен пазар и горива могат да се внасят отвсякъде, където се предлагат на добри цени, коментира Кършев. По думите му няма драма по пазара заради случващото се с нефтокомбината край Бургас, въпреки че около половината от продукцията за вътрешния пазар идва от „Лукойл“.
От "Шел България" също заявиха, че нямат притеснения, тъй като половината от горивата, които продават в страната, внасят отвън. Компанията няма лицензиран акцизен митнически склад у нас и според мениджърите й въобще не се интересува от възникналия с "Лукойл" проблем, информира сайтът „Лайфбиз“. За по-голямата част от бензиностанциите си у нас „Шел“ има възможност да купува горивото на ниски цени от други страни.
Отнемането на лиценза на "Лукойл Нефтохим" ще доведе до оскъпяване на горивата, но вероятността да се стигне до криза със снабдяването е много малка, потвърди и Николай Белчев, мениджър „Снабдяване и логистика“ в „Ромпетрол“. По думите му все още не може да се прогнозира с колко ще поскъпнат горивата, но със сигурност компаниите имат запаси. След като има натиск от по-голямо търсене, ще се увеличат разходите за дистрибуция и за внос, така че промяната на логистичните схеми ще доведе до оскъпяване, информира той пред Дарик радио. Най-лесно и евтино страната ни може да внася горива от Гърция и Румъния, каза още Белчев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване