09/16/11 19:25
(http://www.klassa.bg/)

Европа решава за нов транш за Гърция през октомври

Правителствата на страните от еврозоната отложиха за октомври решението за отпускане на поредния транш от финансовата помощ за Гърция на стойност 8 милиарда евро, предадоха световните агенции. Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви след среща на финансовите министри в съюза ЕКОФИН, че решението се отлага заради проверката на това, дали Атина изпълнява обещаните реформи. Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос е потвърдил, че страната му ще направи всичко възможно да постигне целите за бюджетни и икономически реформи. Само преди дни Атина алармира, че средствата в хазната ще й стигнат само до октомври.
По време на срещата между финансовите министри присъства и американският им колега Тимъти Гайтнър. Той обясни, че е разтревожен от разделението между европейците заради дълговата криза, най-вече между правителствата и Европейската централна банка (ЕЦБ). Гайтнър обеща САЩ да помогнат на Стария континент да излезе от дълговата криза. Всички трябва да работят заедно, за да се избегнат катастрофалните рискове за финансовите пазари, подчерта американският финансов министър и призова за избягване на всяка цена на "заплахата от каскадна неплатежоспособност" на страните от еврозоната.
Преди стартирането на неформалната среща министърът на финансите на Финландия Юта Урпилайнен заяви, че страните от еврозоната не трябва да очакват бързо решение във връзка с финландската позиция за втория спасителен пакет за Гърция. Австрийският й колега Мария Фектер заяви, че Виена не изключва възможността Атина да обяви невъзможност да изпълнява плащанията си. Най-краен обаче беше полският премиер Яшек Ростовски, който заяви, че разпадането на еврозоната ще означава край и на ЕС. „Това може да доведе дори до война“, предупреди полският премиер.
Междувременно АФП предаде, че германският парламент най-вероятно ще отложи гласуването за постоянния спасителен фонд за еврозоната за началото на следващата година заради продължаващия дебат в Брюксел.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване