12/07/11 22:51
(http://e-vestnik.bg/)

Живот и смърт в кутийка в богатия Хонконг

Франс прес

Общежитие в Хонконг. Снимка: мнн

Хонконг е един от най-богатите азиатски градове, известен с небостъргачите си от стъкло и стомана. Но смъртта на девет души, загинали при пожар в блок с миниатюрни апартаменти, разкри огромния недостиг на прилични жилища за най-бедните.

Уон Кам-хой е успял да се паси от пожара, който се разпространи в сряда сутринта в блока, разделен на малки кутийки или кабинки, за да може там да бъдат наблъскани максимално много хора на минимална цена.

Пожарът, най-вероятно умишлен, тръгна от сергия на Женския пазар, разположен в подножието на блока в Коулун, континенталната част на Хонконг.

“Не искам да живея повече в кутия, най-вече в някоя от кутиите, които са близо до пазарите. Надявам се да живея в социално жилище”, казва оцелелият от пожара Уон, докато подава молба за помощ в социален център.

Хонконг е на трето място в класацията на градовете с най-високи наеми след Токио и Москва. Ето защо молбата на Уон може да не бъде удовлетворена.

Повечето от жертвите на пожара загинаха от задушаване с отровен дим, хванати в капана на тесните коридори и стълбища, най-често блокирани от струпани там най-различни вещи.

Правителството знае, че тези апартаменти-кабини се превръщат в смъртоносен капан в случай на пожар, че са развъдник на болести като туберкулозата например. Но властите отказват да забранят съществуването им, аргументирайки се, че живеещите там не могат да си позволят друго жилище.

Наемът на тези микроапартаментите е най-малко 200 долара на месец. Това е малко скъпо в сравнение със средните наеми на хонконгските жилища, но техните собственици много често печелят много повече, отколкото собствениците на луксозни жилища.

След пожара от миналата седмица правителството се разкая и обеща да затегне мерките за безопасност и за противопожарна охрана на пазарите. Но жителите на апартаментите-кабини обвиняват властите, че не им оставят друг избор, освен да живеят при опасни условия, като защитават интересите на строителните предприемачи, а не строят прилични жилища, които да са по джоба на всеки.

“Мразя, когато правителството твърди, че става дума за слаб надзор”, казва Чан Сиу-мин, социален работник, който от шест месеца живее в един от миниатюрните апартаменти, за да разбере какво е да живее човек в тях.

“Властите трябва да разберат, че ако толкова много хора живеят в тези разделени на кутийки апартаменти, това е защото не достигат социални жилища”, допълва той.

Хонконг, който беше върнат на Китай през 1997 г. и е символ на един необременен с комплекси капитализъм, е известен със залива си, около който се извисява гора от небостъргачи от стъкло и стомана, с търговските си центрове, пълни с луксозни бутици.

Обратната страна на медала разкрива дълбоката пропаст между най-богатите и средната класа, разлика, която се долавя най-вече, когато става дума за жилищата.

От 2,34-е милиона хонконгски домакинства, 30,8 процента живеят в държавни жилища с нисък наем, 16,2 процента в апартаменти, за чиито наем получават помощи от властите, а 52,4 процента - в частни жилища.

Изследване на банка Маккуори показа, че предлагането на жилища със среден наем е намаляло, и предупреди правителството, че това може да породи социални бунтове. “Противно на ширещото се мнение, терените в Хонконг не са малко”, се посочва в изследването.

Проблемът е, че те се продават на предприемачи, които строят там жилища, предназначени за най-богатите домакинства и за богатите китайци от континента.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване