12/08/11 11:40
(http://www.klassa.bg/)

Изкуството на многоликостта

Петър ПЛАМЕНОВ
pet27@abv.bg

Призвание ли е актьорското изкуство?! Имат ли собствено лице актьорите, какво означава да отдадеш цял един живот на илюзията, да говориш несвои думи и едновременно с това да изричаш самата истина на живота?! На всички тези въпроси ще се опита да отговори любимият на всички театромани актьор Марин Янев.

Младежки театър „Николай Бинев” кани любителите на театралното изкуство и почитателите на актьорската съдба на 12 декември, 19 часа, в камерната зала на Младежкия театър на поредното издание на открит актьорски клас с великолепния и изключително скромен Марин Янев. Актьорът от трупата на Народния театър ще сподели с публиката трудностите, веселите моменти и безценните мигове на сцената и пред камерата.



Проектът „Открити актьорски класове” среща изявени български артисти със студенти по актьорско майсторство, млади професионалисти и всички заинтригувани почитатели. В свободен разговор творци, които работят активно по сцените на страната, но не са преподаватели във висшите училища по изкуствата, споделят своя дългогодишен опит и разказват любопитни случки от творческия процес. Откритите актьорски класове се организират от Фондация „Арт Офис” и
Младежки театър „Николай Бинев” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.



Марин Янев е известен български театрален и филмов актьор, един от най-обичаните от публиката и уважавани от критиците майстори на сценичните преввъплъщения. Той е дългогодишен член на трупата на Народния театър „Иван Вазов“ в София. Носител е на награда за мъжка роля от Съюза на артистите в България (САБ) през 1980 г. и на „Аскеер“ за поддържаща роля през 1998.

Роден е в красивия морски град Варна на 17 февруари 1943 г. Завършва специалност „актьорско майсторство“ във ВИТИЗ през 1967 г. в класа на Боян Дановски. Работи в няколко държавни трупи във Варна, Пловдив и София. От 1985 г. е част от трупата на Народния театър в София. Изпълненията му в класическите български филми „Козият рог“, „Дърво без корен“, „Къде живееш?“ изграждат фигурата му на провокативен актьор, способен на сложни характери и задълбочени образи на големия екран.



Сред театралните му роли се открояват интерпретациите му на образите на Антифол в "Комедия от грешки" от Шекспир, Мак Мърфи в "Полет над кукувиче гнездо" от Д. Васерман. Класически са превъплъщенията му като Хенри в "Камината" от Маргарит Минков, Господа в "Църква за вълци" от Петър Анастасов, Бубнов в "На дъното" по Максим Горки, Лекар в "Макбет" от Шекспир, Проф. Сантана в "Призраци в Неапол" от Едуардо де Филипо, Прескович в "Дядо Коледа е боклук" от Жозиан Баласко, Пратеник от Коринт в "Едип цар" от Софокъл, Художник в "Макбед" от Йожен Йонеско, Спиридон в “Почивен ден” от Камен Донев, Ла Фар в “Крал Лир” от Шекспир, Оливарес в “Осъдени души” по Димитър Димов, Анучкин в “Женитба” от Н. Гогол, Учителят в “Крадецът на праскови”.
 
През настоящия сезон Марин Янев може да бъде видян  в спектаклите "Дядо Коледа е боклук", “Почивен ден”, “Осъдени души”, “Женитба”, “Крадецът на праскови” и "Вишнева градина".

Мекият му, богат  и кадифен глас помага на Янев не само в радиотеатъра, където записва множество роли, но и му създава дългогодишна и успешна кариера в дублажа. Сръчността му във вокалните модификации, естествената амплидуда и тембристост го прави любим глас за озвучаване на реклами, филми и сериали. По-известен е с работата си по „Семейство Сопрано“, „Наричана още“, „Съдружници по неволя“ и „Монк“ и др. Янев е баща на финната актриса от Военния театър Кристина Янева.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване