01/20/12 22:53
(http://e-vestnik.bg/)

Пакистан на ръба на хаоса

Асошиейтед прес

Вестниците в Пакистан в деня след смъртта на Осама. Снимки: “Фейсбук”, “Туитър” и блогове

Пакистан изглежда отново е на ръба да изпадне в хаос, след като дошлите на власт след избори политически лидери понесоха удари от страна на съдебната система и армията. Но кризата вече показа какви промени са настъпили в Пакистан през последните години: военните вече не могат просто да излязат от казармите и да завземат властта, както се случи на три пъти през последните 60 години.

В резултат единственият вариант и за двете страни е да отстъпят. Гражданското правителство може и да успее да изкара до изборите, за които се смята, че вероятно ще се проведат в края на лятото. “Ако бяхме в 90-те години, още преди година щеше да има преврат”, каза анализаторът Моид Юсуф. Готовността на бдителните медии веднага да нападнат генералите - а народът не храни никакви илюзии, че висшите офицери могат да бъдат някакви спасители, след като са се проваляли толкова пъти преди това - изглежда действа като спирачка за всякакви планове на армията. Самата съдебна система, въпреки че според някои иска главата на президента Асиф Али Зардари, няма да узакони властта на превратаджии.

Също така не е ясно доколко голямо е желанието на съдиите да свалят правителство, съставено от коалиция със солидно парламентарно мнозинство и на което му остава само една година до края на мандата. Опозиционните партии се радват да видят правителството отслабено. Но най-голямата партия в страната, тази на бившия министър-председател Наваз Шариф, не храни особени симпатии към армията и може и да не желае да дойде на власт чрез нейна интервенция. “Статуквото си остава, въпреки че напрежението между всички институции достига критична точка. Без значение какъв би бил развоят на събитията, ще се стигне до хаос и никой няма да спечели”, каза Юсуф.

Разбира се, напрежението сега е по-високо от когато и да било, след като през 2008 г. Зардари пое поста, а кризата може все пак да ескалира в непредсказуема и опасна посока. Политическите вълнения почти парализираха управлението в разполагащата с ядрено оръжие страна, възпрепятствайки надеждите на Америка да подобри обтегнатите си отношения с Исламабад, както и да осигури помощта му за постигане на мир в съседен Афганистан.

Миналата седмица плъзнаха слухове за подготвян преврат, след като армията отправи необичайно предупреждение за “тежки последствия” за страната заради скандал, избухнал заради неподписан меморандум, изпратен миналата година на Вашингтон, в който се отправя молба за американска помощ за предотвратяване на преврат след операцията при ликвидирането на Осама бин Ладен. Но познавачите и критиците на правителството в еднаква степен през голяма част от последните четири години предричат неизбежното падане от власт или на Зардари, или на премиера Джилани, или на правителството, което оглавяват. Всеки път обаче те не познават.

Следващият критичен ден ще е четвъртък, когато Джилани е призован да се яви пред Върховния съд, за да обясни защо не е наредил на главния прокурор да възобнови процеса срещу шефа му Зардари за случай на корупция отпреди години. Зардари и покойната му съпругата, министър-председателката Беназир Бхуто, задочно бяха осъдени от швейцарски съд през 2003 г. за пране на пари в размер на милиони долари от подкупи, докато са били на власт. Те обжалваха и швейцарските власти прекратиха делото през 2008 г. по молба на пакистанското правителство. То е сред хилядите прекратени след амнистията, която позволи на Бхуто да се завърне от изгнание и да участва в изборите през 2008 г.

Поддръжниците на амнистията казаха, че повечето дела били политически мотивирани и че е нужно “помирение”, за да може страната да продължи напред след години на безскрупулна политика. Върховният съд отмени амнистията през ...

Публикувана на 01/20/12 22:53 http://e-vestnik.bg/13688/pakistan-na-raba-na-haosa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване