01/22/12 10:27
(http://radiomilena.com/)

Нели

Талантлива, магнетична, изпълнена с положителни емоции. Чрез своите картини успява да пресъздаде реалността в нейните материални форми, сблъсъкът и с натурата почти винаги преминава в обобщена представа, събираща видяното и мечтаното в едно, в идеалното пространство на картината. Не помня през последните години поморийските художници да са били толкова сплотени, да продължават да приобщават, сами да си организират всичко и да намират нови начини и форми на изява. Една от тях е Нели Тодорова. При обичайните и разходки край паметника на Яворов забелязва и сигнализира за пукнатините.

Константи Златаров: Да започнем от Яворов

Нели Тодорова: Паметникът на Яворов в нашия град е наистина една емблема.По време на обичайните си разходки, ми направи впечатление, че има пукнатини по паметника в лицевата част, както и липсващия пръст, за който се говори от доста отдавна.Мисля, че ние като художници трябва да сме във връзка с тези неща  и доколкото можем да помагаме. И така сигнализирах. Първо коментирахме с колеги, те изразиха същото мнение, че задължително трябва да се подаде сигнал за реставрация на паметника. И така стана. Свързахме се със скулпора  Ненчо Русев, той в годините доста е допринасял за нашия град,  да даде своята професионална оценка.Той дойде, направи оглед на паметника, времето също позволяваше като условия и пукнатините се запълниха. Предстои още реставрация на паметника, но мисля че с общи усилия можем да съхраним не само паметника като един символ на града, но и във всяко отношение бихме могли да допринасяме за всички изградени хубави неща, да ги допълваме и т.н.

Константи Златаров: Коя е всъщност Нели Тодорова?

Нели Тодорова: Бих казала направо, че можем спокойно да говорим за двама човека, защото така е при всеки товрец. Изкуството е един огромен свят, малко или много изкуството отделя човека на две различни личности. Изкуството изгражда друга личност в мен, малко различна от другия обикновен човек, така да се нарече.

Константи Златаров: Коя е любимата картина?

Нели Тодорова: Може да е клиширано, но ако кажа –ненарисуваната. Слава Богу, досега не мога да говоря така за картиините си – имам любима картина  и мисля, че това е много хубаво, защото това е поривът за развитието ми все пак. Дано да не съм нарисувала любимата си картина още и дано да има много за развитие.Стремя се да работя по различни проблематики в картините си, различни етапи и  не мисля, че имам засега любима картина. Любима тематика наистина ми е морето, пак по същата причина, защото  това е нещо много силно-природата като цяло, не само морето. Когато човек я преоткрива и се мъчи да направи нещо и види, че не му стига нещо да го направи, да се изрази с това съвършенство, което срещаме в природата. Виждаме колко сме безсилни и рухваме пред това си неумение. Но от друга страна е радващо, защото вижда се, че има още много път пред нас.Така че ще видим след годиини, пак по същия въпрос може да гооврим.

Константи Златаров: Онзи ден Жоро Димитров спомена за едно ваше предстоящо събитие в Център „Свети Георги”. Сега много те моля да разкриеш малко повече подробности за този замисъл!

Нели Тодорова: Да, това е плод на нашето събиране  и на нашата потребност като художници.Тъй като се събираме вече доста време, случват се хубави неща, имаме идеи и една от тях е  предстоящото събитие мога да го нарека. Дано  интересно  да се получи за всички. Провокацията  идва от там, но няма да е копие на нощта на галерията както се прави, но защо не едно нощно ателие на живо? Това ще бъде една вечер на 28 януари, от 19.00 ч.вечерта , в която ще преобразим кафето на  рехабилитационния център „Св. Георги” в едон импровизирано ателие, където ще се съберем всички да рисуваме, без определена тематика, с различни техники, може и живопис с акварел. Каним абсолютно всички желаещи граждани на Поморие и като любители, и като ценители на изкуството могат дори да се включат да рисуват, могат само да гледат.Така по този начин те ще станат част от нас, ще бъдат наши приятели,няма да си слагаме рамки за колко часа, може и цяла вечер да изкараме заедно.Дори може да бъде и синтез на доста изкуства, не само на рисуването , тъй като вече сме поканили музиканти, които да свирят. Абсолютно една отворена вечер, приятелска в която да си изкараме много добре. Това е идеята, това е целта.Може да стане и традиция, ще видим как ще се получи.

Константи Златаров: Изглежда ти си моторът на всички тези неща -да се събирате художнците, хората на изкуството?

Нели Тодорова: Мотор – не знам, но със сигурност не  бих могла да кажа, че се случват всички тези неща от един човек. Аз от много години, от малка, когато човек е още дете и си има мечти и някакви възгледи, така на практика се получава, че съм имала възможност да осъществявам всички тези неща,но благодарние на колегите си  и на тяхната подкрепа. Много съм им благодарна за това..Аз не мисля,  че съм мотор, един човек, който полага огромни усилия за това  и който на всяка цена трябва да организира нещо или пък това да бъде самоцел- не. Напротив, .всичко това  е много хубаво, на всички ни доставя удоволствие да го направим и нещата се получават с общи усилия. Идеята както може у мен да се породи, така и на колегите. Събираме се, обсъждаме си нещата заедно, решаваме как трябва да станат и вече две години и половина ние сме изградили една добра основа за развитие на изкуството. Тъй като виждам как това мотивира самите колеги, тази обща дейност, споделянето на идеите, както сега предстои да направим това шоу на живо.Те вече споделят, че мислят какво ще реализират, започнали са да правят скици, работят по този въпрос.Това ги мотивира  и няма по-хубаво заедно да правим нещата.Един човек може да организра, но не е задължително да съм аз или в различинте събития да се сменят нещата.Един е дал идеята, друг допринася за нещо друго и така с общи усилия.

Константи Златаров: Какво си мислиш да нарисуваш и все още не успяваш?

Нели Тодорова: В момента много ме вълнува водната  материя. През изминалата 2011 г. проучвах този въпрос-водата като материя, във всичките й нейни отражения, с дълбочините, с това как отразява светлината,  целия въобще морски свят, тъй като тя е една материя, която много съдържа в себе си, например визирам дъното- аз имам на картина , която направих в мащаб: 2,40 на 80 см., която представлява точно работа по водата като материя-с дъното, с множество камъчета, песъчинки  и т. н.Това  е страшно много матрия и то дори бих казала, че едно камъче е един огромен свят.Да не говорим за водата  и въобще природата е нещо уникално.Пак казвам –не мисля, че го мога още  и съм радостна затова, защото предстои страшно много работа на тази тема. Но в момента това ме вълнува. Не си поставям някави рамки и да имам определена тематика върху която трябва да работя, просто в момента съвсем естествено  и живо ме интересува това.

Константи Златаров: Колко картини до момента си нарисувала,знаеш ли?

Нели Тодорова: Някой път съм се опитвала да си задам този въпрос, въобще нямам представа. Не, нямам представа, доста са, но не целя да има някакво количество.Мога да кажа, че не винаги сядам да рисувам, когато не ми се рисува.Напротив, трябва всичко да е един естествен процес, трябва да има човек какво да даде. Тогава с лекота го дава. Енергията идва, трябва да попадне на точното място, тогава стават нещата

Константи Златаров:Усещаш ли, че живееш в друг свят? Или?

Нели Тодорова: Да, винаги. Усещам наистина, че живея в друг свят, в който се чувствам много добре, в който знам, че много мога да дам. На нас, художниците това е нашата мисия  и е задължително, за да се получават нещата човек трябва да се осъзнава  и разбира се, да запази частичка  от себе си,  а не да се самозабравя в това измерение . Но няма начин живеейки в реалността, без да се откъсва, да гледа глобално на нещата –няма. Просто наистина това е един друг свят  и ние сме обърнати повече към себе си, към нашата душевност, към нашата сетивност.Не се вълнуваме от суетата толкова, както например всеки друг човек. При нас не е задължително това. При нас  е характерно това, че трябва да извадим всичко от нашата душевност и да я предадем по подходящия начин, за да стигнем до хората. Това е нашата мисия.

Константи Златаров: Благодаря, желая ти успех!

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Публикувана на 01/22/12 10:27 http://radiomilena.com/news/%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b8-18298/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване