02/05/12 21:44
(http://www.klassa.bg/)

Очарованието на истината

 
Когато човек се докосва до тайнствата на Природата не е достатъчно да бъде сам - добре е да сподели цветовете, формите и чувствата с някого. Та нали за това е изкуството!”  казва художникът Асен Игнатов. "20 години Асен Игнатов" е названието на  юбилейната изложба на художника-натуралист от Националния природонаучен музей, подредена в зала "Левентис" . Тук Игнатов представя оригинални рисунки, правени за различни научни и популярни издания. Той е известен със своята способност за абсолютно реалистично изобразяване на животните в дивата природа, и техника достигаща взискателността на фотореализма.



Освен да се разгледат малките графики и акварели, представящи диви бозайници, птици, интересни растения, нощни пеперуди и други обитатели на дивата природа любителите на документалната натуралистична живопис имат възможност да закупят творбите. Цените на изложените картини са от 30 до 150 лева, като 30% от събраните средства ще бъдат използвани за културно-образователните програми на музея.

Понятието натурализъм идва от лат.natura - природа, то идва в живопистта като следствие от възникналото литературно направление в Европейската литература, през 60-те години на 19 век във Франция. Характеризира се със стремеж към фотографическо възпроизвеждане на действителността. Проявява се и като философско учение, което обяснява обществените явления като "пряка последица от природните и биологичните фактори".

Водеща мисъл у творците натуралисти е близостта с науката; научност в изображението; физиологическите явления определят живота и развитието на човека. 



Асен Игнатов е роден през 1968 г. Завършва Софийски Университет “Св. Климент Охридски” - специалност биолог-орнитолог. Работи в Националния природонаучен музей-БАН от 2006 г. Специализиран водач е за алтернативен туризъм, художник и фотограф на дива природа, един от финалистите на “Birdwatch Artist of the Year” 2002.

Участвал е в илюстрирането на много книги, периодични и популярни научни издания като Червената книга на България, Атлас на гнездещите птици в България, Водолюбивите птици на Бургаските езера, Атлас на отровните растения в България и др.

До 29 февруари (сряда) изложбата е на разположение на публиката в Национален природонаучен музей.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване