02/05/12 22:26
(http://e-vestnik.bg/)

Стръв за шараните на брега на гьола “Белене”

Иво Инджев

Днес, 5 февруари, след срещата му с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в София, се потвърдиха предположенията ми за тактиката на премиера Борисов да “разиграе” хазартно шистовия газ (сякаш му е бащиния) като опит да се представи за еднакво смел защитник на националните интереси пред Русия и САЩ. Ден преди парламентът да осъществи послушно част от плана му, рискувах със следната прогноза:

Шистовият мораториум цъфти като гербер върху бунището на АЕЦ “Белене“

By Иво Инджев, януари 16, 2012 ⋅

ГЕРБ подготвят почвата за окончателното решение (да не се бърка с аналогичния термин от нацистка Германия, под който се подразбира тоталното унищожаване на евреите) по въпроса за също така несъществуващия проблем, какъвто е добивът на шистов газ у нас: неродният проект АЕЦ “Белене”. Умилостивяват сибирския тигър, като му подхвърлят залъгалка с мораториума върху нещо, което ужасно го дразни, макар да го няма в реалния свят, за да отвлекат вниманието му и да го изтъргуват спрямо задаващия се неизбежен отказ на България (не на Борисов, на ГЕРБ и т.н.) от заробващия страната ни ядрен проект в Белене.”

След като указанието на Борисов за забраната и проучванията и добива на шистов газ беше изпълнено, добавих:

Без фракинг, но със смокинг, ушанка и валенки

Иво Инджев, януари 19, 2012

Най-вероятно, както вече писах, предстои на Борисов, след две години и половина увъртане, да откаже окончателно на Русия незащитимия от икономическа гледна точка проект АЕЦ “Белене”. Ето защо той сега подслажда горчивия хап с едно действие, от което мед капе на сърцето на Кремъл.

Едновременно с това премиерът разчита, че ще може да обяви себе си за строг, но справедлив управник, който не се колебае да постави на място и американците ( от “Шеврон”), и руснаците. Ще държи речи от рода: ” Не се поколебах да защитя интересите на България срещу “Шеврон”, сега го правя и с “Росатом”, с което пък ще се опита да тушира воя на руската Пета колона. И ще изисква да сме му благодарни- да го преизберем като доказан патриот, макар истината за АЕЦ “Белене” е , че той просто не може да обоснове нейното построяване и ще трябва да откаже по принуда.

На предстоящото събитие с оповестяването на позицията му за АЕЦ “Белене”, което трябва да се случи следващия месец по собствените му думи, е подчинена и тази шистова пешка, жертвана в шахматната партия.

Някой ще каже: браво на Борисов, хитро го е измислил, голям тактик е! Обаче стратегическата задача на България не е да се мазни на Русия и да й прави подаръци за умилостивяване на нейния имперски нагон, а да се държи като достоен член на ЕС и НАТО, който очаква да бъде уважаван заради принципната си позиция за европейско развитие на България (заявена като основна цел от самия Борисов чрез названието на партията му). Хитруването на всевластния ни премиер, който жертва с лека ръка български козове за постигане на лична политическа изгода, може да заблуди неинформираните му последователи, но не и всички станали (тук и по света) вкупом”.

Смея да твърдя, че прогнозата ми получи потвърждение от думите на Борисов днес в присъствието на Хилари Клинтън, заявявайки ( докато тя кимаше в знак на съгласие), че АЕЦ “Белене”, ако бъде построена, може да бъде закрита много скоро заради остарелите технологии. А освен това - би подписал договора за проекта, ако можело да се докаже неговата ефективност. Условното наклонение не остави съмнение: явно няма да има такъв подпис.

По липса на друг начин да бъде накаран Борисов да си каже истината за пожертваната възможност България да узнае дали има шанс да забогатее от добив на газ - пожертвана ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване