06/11/12 17:49
(http://www.klassa.bg/)

Обискираха домовете на руската опозиция, лидерите на разпит в деня на протестите

Полицията в Москва обискира домовете на няколко опозиционни лидери ден преди планираната за вторник демонстрация против правителството “Маршът на милионите”, предаде Би Би Си.
Обиск е бил извършен в домовете на блогера Алексей Навални, известен с борбата си срещу корупцията, както и на активиста Сергей Удалцов и Иля Яшин, член на съвета на демократичното движение “Солидарност”. Разследването се отнася до сблъсъците между полицията и протестиращите на 6 май, когато стотици бяха арестувани.
В петък президентът Владимир Путин подписа нов закон, който рязко увеличи глобите за тези, които провеждат неразрешени протести и причинят щети или травми. Организаторите вече могат да бъдат глобени със суми, достигащи 30 600 долара, а участниците - 9200 долара, предаде Ройтерс.
Навални описа обиска на полицията като “супер” в послание в Twitter и заяви, че “те почти накълцаха вратата”. Полицаите са отнесли компютърни дискове със снимки на децата му, както и дрехи, включително тениска с опозиционен лозунг. Адвокатът му Олга Михайлова каза, че полицията не й е позволила да присъства на обиска, в нарушение на закона, който й дава такова право. Според властите тя е била допусната, след като е представила необходимите документи.
Радио “Ехото на Москва” съобщи, че полицията е претърсила и дома на Ксения Собчак – известен тв водещ. Тя се присъедини към протестите след парламентарните избори през декември. Опозицията твърди, че те са били фалшифицирани в полза на кандидатите на властта.
Навални, Удалцов, Яшин и Собчак са повикани да се явят за разпит във вторник, когато е насрочен “Маршът на милионите”.
Обискиран е бил и апартаментът на Борис Немцов, друг известен опозиционен активист, който ще участва в протеста във вторник. Според опозицията властите “искат да изплашат московчани, за да не се включат в много важно политическо събитие”. “Путин спря дори да имитира демокрация”, добавя Сергей Митрохин, либерален опозиционен лидер.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване