07/08/12 10:08
(http://e-vestnik.bg/)

Витоша - Новият Слънчев бряг

От поредицата на “Дойче Веле” “Конкретно за корупцията в България

Борчета или борчета?
Във Фейсбук този лозунг беше определен като №1 от протеста в четвъртък. Протестиращите излязоха след изявления на Цеко Минев, че ще спре и тази зима лифтовете на Витоша, ако няма удобна за него промяна в Закона за горите. Снимка: Дони Калчева

Офшорна фирма взривява най-стария природен парк на Балканите - Витоша. Една година след унищожаването на част от каменните реки, известни като морените, няма никаква реакция от страна на държавата.

„Витоша ски” АД е компанията с регистрация на Вирджинските острови, която превръща терена около хижа Алеко над София в нова ски зона, твърдят от коалиция „За да остане природа в България“. Началото се поставя през октомври 2008 година. Тогава, по данни на природозащитници от 30 неправителствени организации, новата пързалка започва да се изгражда незаконно и “на парче”. Проектът на инвеститора предвижда почти осемкратно разширяване на площта на съществуващите ски писти край Алеко - увеличение от 19 ха на 142,5 ха.

Безогледни унищожения

Върху територии от държавния горски фонд се планира да се появят 8 нови писти и 18 влекове и лифтове. Ще се гради и микроязовир за изкуствен сняг до резервата Бистришко бранище. Добромир Добринов от „Зелени Балкани“ изброява: По протежение на писта Витошко лале и в района на каменната река в подножението на връх Малък резен, над междинната станция на лифта, са взривени общо около 400 скални образувания /морени/, с размери между 0.5 и 3.5 куб.м. Писта Витошко лале е изорана с багери. Унищожени са каменни реки и тревна растителност на площ от 18 дка. Унищожени са местообитания от Натура 2000 и “невъзстановими скални образувания”. В подножието на вр. Малък резен е построен нов ски път. И всичко това е в нарушения на съществуващия План за управление на природен парк Витоша.

Според Катерина Раковска от WWF планът за управление на природен парк Витоша допуска модернизация на остарелите съоръжения - 40-годишния лифт „Романски“ се нуждае от подмяна, но планът изключва строителство на нови съоръжения. А още по-малко унищожаване на природния парк. Изораването на Лалето и взривовете са причинили и ерозия – преди броени дни еколозите регистрират свличане на почвите в района на строителството.

Хроника на нарушенията

От коалиция „За да остане природа в България“ уточняват, че през пролетта на 2008 година инвеститорът е информирал Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, която е подчинена на МОСВ, за своето инвестиционно намерение. „Витоша ски“ АД е внесла задание за изработване на устройствен план на новата ски зона в Регионалната инспекция, без то обаче да е одобрено от Столичната община и от Държавната агенция по горите.

От “Витоша ски” АД твърдят, че имат одобрение на заданието за разработване на специализиран подробен устройствен план от общината, какъвто е редът по Закона за устройството на територията. Според еколозите заданието за устройствен план на ски зона Алеко е внесено в Столична община едва през януари 2009 година. Главният архитект на Столична община Петър Диков е потвърдил това, но е казал, че не е дал разрешение за проектиране, каквото и да значи това. Така или иначе документи няма. Има само номер на заповедта на главния архитект на София Петър Диков, с която е одобрено заданието за устройствения план. Документът е поискан от еколозите по Закона за достъп до информацията, но не е получен. “Вероятно причината, поради която се крие заповедта на главния архитект, е датата, на която е издадена. Тя е след старта на проекта на частния инвеститор, в рамките на който стават изораването на Лалето и взривовете“, коментира Добромир Добрилов от “Зелени Балкани“. ...

Публикувана на 07/08/12 10:08 http://e-vestnik.bg/15067/vitosha-noviyat-slanchev-bryag/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване