07/12/12 13:02
(http://www.klassa.bg/)

Фонд Научни Изследвания

Фонд за научни изследвания и Българската академия на науките подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на научните изследвания днес, 11 юли 2012 г., в БАН. Подписи под документа поставиха председателят на Фонд научни изследвания (ФНИ) проф. Рангел Гюров и председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Додунеков.
 
Меморандумът се сключва за срок от пет години и предвижда:
 
- Сътрудничество за реализацията на научни изследвания в приоритетните области по Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020;
-    Изграждането на научна инфраструктура;
- Насърчаване на кариерното развитие на младите учени и разпространение на научните резултати и постижения на българските учени.



 
“За Българската академия на науките подписването на днешното Споразумение е изключително важно събитие. Със своя научен потенциал Академията ще бъде достоен и ценен партньор и ще допринесе за утвърждаването на авторитета на националния Фонд за научни изследвания. Меморандумът, който подписваме ще бъде основа за близко и ефективно сътрудничество между двете научни институции”, каза акад. Стефан Додунеков.
 
“Благодаря на ръководството на Българската академия на науките,че с това Споразумение приема Фонда за научни изследвания за партньор, а не за донор, както досега”,  сподели от своя страна председателят на ФНИ проф. Рангел Гюров. „При бюджет 500 000 лв. 35% ще бъдат заделени за работата на млади учени, които ще бъдат поставени в ръководни позиции на редица проекти, допълни още  професорът. Той подчерта, че акцент в научното сътрудничество между БАН и Фонда ще бъдат младите хора и възможностите за тяхното научно развитие. Проф. Гюров съобщи, че ФНИ за първи път обявява конкурс за научни проекти, чиито ръководители ще могат да бъдат млади учени.
 
Според текста на документа, двете страни съвместно ще планират програмно конкурсни схеми за финансиране на научни изследвания чрез организиране и провеждане на семинари, работни срещи, обмен на научна информация. Предвижда се да се създаде база данни от кадри с доказан научен капацитет и потенциал за извършване на оценка, които да участват и подпомагат дейността на Научно-експертните комисии на ФНИ.
 
Организиране и провеждане на съвместни научни сесии, семинари, симпозиуми и конференции, обмен на научна информация и взаимопомощ в комплектоването на научни библиотеки и подготовка и издаване на съвместни научни публикации са сред дейностите, включени в подписаното споразумение.


 
 
На церемонията председателят на БАН акад. Стефан Додунеков беше отличен от председателя на ФНИ проф. Рангел Гюров с плакет за изключителен принос за развитието на българската наука. Наградата е учредена през 2008 г. и председателят на БАН е първият носител на този приз.

Сибила Кусева

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване