07/15/12 16:26
(http://www.klassa.bg/)

„Отворено общество“: Извънредното заседание на ВСС може да повлияе на доклада на ЕК

Свикването на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) по случая „Мирослава Тодорова“ би могло да повлияе на доклада на Европейската комисия (ЕК). Това каза пред klassa.bg Иванка Иванова - директор на правната програма на институт „Отворено общество“.
Тя се позова на думи на говорителя на ЕК Марк Грей, че докладът се пише буквално до нощта преди да излезе официално. Според Иванова обаче въпросното заседание на ВСС е по-вероятно да влоши нещата, тъй като „докладът и без това ще е критичен“.
По нейните думи по-важно е какви ще са реакциите през следващите месеци от страна на Европейския парламент и на Европейския съвет, към които са насочени посланията на документа. От доклада например зависи и приемането ни в Шенген, поясни Иванка Иванова.
„Трудно е да се прогнозира какво решение ще вземе ВСС на извънредното заседание в понеделник. Дори и уволнението да не бъде отменено, то ще падне при обжалването му във ВАС, тъй като е взето незаконосъобразно“, каза още Иванова. Според нея е нарушена Европейската конвенция за правата на човека и по-точно правото на справедлив процес, защото на съдия Тодорова не й е предоставена възможност да се защити.
Дори и ВАС да не отмени уволнението, това ще се случи в Страсбург, но дотогава ще мине много време. В случая целта е да се създаде брожение в системата. Властта се опитва да натисне съдиите и  особено делегатите, които ще трябва да изберат членовете на следващия ВСС от съдийската квота, смята Иванка Иванова.
Заседанията за дисциплинарната комисия към ВСС са закрити по закон. Притеснително е, че министърът на правосъдието Диана Ковачева има намерение да ги прави открити, каза още Иванова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване