07/18/12 11:33
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

На живо: Докладът на ЕК за България и Румъния

На 18 юли Европейската комисия оповестява официалния вариант на доклада за напредъка на България и Румъния.

Той ще бъде прочетен от говорителя на ЕК Марк Грей.

Документът е част от Механизма за сътрудничество и оценка, който е в сила за двете страни от приемането им в Европейския съюз през 2007 г.

Докладът ще разгледа развитието на България и Румъния в областите „Правосъдие“ и „Вътрешен ред“.

Този доклад е различен, защото не разглежда само шест месеца или една година, а петте години. Така че тук става въпрос за по-аналитичен процес, който да посочи какво се е случило, какво не е проработило добре. В него са нашите заключения, каза във вторник Грей.

„Преди да започна, искам да спомена, че докладите са разгледали и общественото мнение в двете страни, което дава интересна гледна точка. 78% от българите и 72% от румънците подкрепят Механизма за сътрудничество и оценка“, заяви в началото на презентацията си Марк Грей.

Той настоя, че докладите са обективни, задълбочени и справедливи.

Грей бе категоричен, че решението за приема на двете държави през 2007 г. е било правилно.

„Има осъществен прогрес и в двете страни, но реформата все още не е необратима. Трябва да има подобрения в ключови празноти и в двете страни. Механизмът за сътрудничество и оценка ще продължи да действа, докато не са постигнати всички приоритетни точки.

Заключението на ЕК за България е, че към момента в страната е сформирана само законова рамка, в която тепърва трябва да бъдат запълнени стратегически празнини и да се приложат на практика подобренията.

„Въпреки усилията, те все още не са довели до значителни подобрения в съдебната отчетност и ефективност. Има съдебни производства, които продължават твърде дълго. Съдебните назначения, оценки и срещи все още не са прозрачни и не отговарят на критериите за обективност. Независимостта на съда е под въпрос“, гласи оценката на доклада.

ЕК съветва България да ангажира още по-усилено гражданското общество и професионалните сдружения при осъществяването на съдебната реформа.

„В борбата срещу корупцията липсва достатъчно добра координация между различните държавни звена“, посочи Грей.

Следващият евродоклад се очаква в края на 2013 г. Дотогава ЕК ще следи отблизо напредъка на страната. 

Марк Грей подчерта, че отчетният период за България ще бъде удължен, защото основната законова рамка вече е сформирана. Пред страната предстои задачата да наложи тази рамка на практика. 

Той посочи още, че ЕК ще очаква от България убедителни положителни резултати и в края на следващата година ще оцени дали страната е изпълнила това условие.

„Комисията ще даде на България повече време, за да постигне необходимите резултати. Но ЕК не променя подхода си към тази страна. Позицията на ЕК е много ясна, както личи и от самите доклади. Ние не искаме да се намесваме в партийния и политически живот, а да извършваме систематични анализи. Препоръките нямат политическа окраска, а се опират на фактите“, заяви говорителят на ЕК.

Ако трябва да обобщя 5-годишния период за Румъния, ще посоча, че страната е поела по правилния път. Румъния въведа реформи в съдебната си система и започва да показва напредък в борбата срещу корупцията и престъпността, посочи Грей.

Въпреки постиженията, все още няма практическа реализация на реформите в Румъния, допълни още той.

Според говорителя на ЕК Механизмът за сътрудничество и оценка ще продължи да бъде в сила и за Румъния. Следващият доклад за северната ни съседка обаче ще бъде оповестен в края на 2012 г.

Грей подчерта, че ЕК внимателно ще следи дали Румъния ще изпълни 11-те точки, с които премиерът Виктор Понта се ангажира на 13 юли.

„Ще бъде подготвен доклад за Румъния още в края на годината с оглед на събитията, настъпили в последните три седмици. Не се ангажираме с конкретна дата за по-следващия доклад, защото не знаем какво ще се случи през идните месеци“, бе отговорът на Грей на въпроса защо отчетните периоди за страните са различни.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване