07/22/12 21:21
(http://e-vestnik.bg/)

Виктор и Виктор - поуки от Будапеща до Букурещ

Виктор Орбан с Бойко Борисов. Снимка: правителствен сайт

Виктор Понта, румънският премиер, който премаза като с танк конституцията, може да се поучи от Виктор Орбан, унгарския си колега и негов адаш.

Вместо да мачка конституцията на Унгария, г-н Орбан просто я смени. Плъзгането на Унгария към автокрация има солидна опора - парламентарно мнозинство от две трети за ФИДЕС, дясната управляваща партия. Министър-председателят и неговите поддръжници твърдят, че то им дава мандат за радикална промяна.

Това, според критиците, стига дотам, че партийни съюзници биват поставяни начело на основните институции, включително президенството, главната прокуратура, държавната одиторска служба, съдебната власт и медийния съвет - някои с мандати до девет години.

Нова класа олигарси, някои от които със здрави връзки с Фидес, си изгражда бизнес империи, благодарение на щедри правителствени контракти. Държавата е в ръцете на частни интереси, предупреди независимата организация “Трансперънси интернешънъл”.

Правителството отхвърля тези критики. То твърди, че всички длъжностни лица изпълняват мандатите си, без да изпадат в зависимости. Янош Адер, новият държавен глава, несъмнено има собствено мнение. За разлика от предшественика си Пал Шмит, Адер върна няколко закона в парламента. Но медийният съвет продължава методичното задушаване на независимото (с лява ориентация) Клубрадио.

Г-н Орбан провокира различни страсти в целия политически спектър. Неговият брутален и високомерен подход още повече поляризира разделеното вече общество. Той играе майсторска игра, стимулирайки патриотизма на масите на национални празници срещу господарите в Брюксел, но същевременно дава помирителни сигнали когато е необходимо.

Министър-председателят скоро осъзна, че Европейският съюз не може да направи нищо друго, за да постави Унгария под контрол, освен да използва глава седма от договора за ЕС и да суспендира правото на Унгария на глас. Това едва ли ще стане, още по-малко във време на кризата с еврото.

Заплахата да бъдат спрени 495 милиона евро средства за развитие, когато Унгария бе в нарушение на ограниченията на бюджетния дефицит, се размина и се стигна до компромис.

Спорът около централната банка се разреши. Направени бяха отстъпки за съдебната система след един критичен доклад от Венецианската комисия на Съвета на Европа. Г-н Орбан се старае да намали натиска, но внимателно пази вътрешната си база, особено в дясно, където крайнодясната партия Йоббик остава заплаха.

Румънският премиер Понта има едно предимство пред Орбан и то е споразумение с МВФ. Миналия месец Фондът се съгласи да предостави още 2,7 милиарда евро на Букурещ. Унгария все още се опитва да сключи стендбай споразумение за 15 милиарда евро. Форинтът остава нестабилен. Предстоят преговори с МВФ и с ЕС.

Парламентът неотдавна прие закон, налагащ данък върху финансовите транзакции, за да компенсира съкращенията в социалните осигуровки на работодателите на стойност 1,27 милиарда долара. Новаторска идея, ако се изключи това, че се прилага спрямо дейността на централната банка.

Андраш Симор, управителят на банката, описа данъка на централна банка като “безсмислен и незаконен”. ЕС, Европейската централна банка и МВФ може да се съгласят с това. Засега Виктор Орбан си е осигурил контрола. Но пътят към сделка с МВФ няма да е лесен.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване