07/22/12 16:09
(http://www.klassa.bg/)

Градът за 120 милиарда долара на Саакашвили вече се строи

Градът курорт Лазика на брега на Черно море на границата с Абхазия, който грузинският президент Михаил Саакашвили обеща на съгражданите си в края на миналата година, вече се строи. Проектът струва 120 милиарда долара. Градът с половин милион жители ще бъде едновременно курорт, пристанище и финансов център. Автомагистрала ще свързва Лазика с новото съвременно летище в град Поти. Вече са построени три големи хотела, предстои откриването на аквапарк, казино, няколко ресторанта.
Властите твърдят, че строителството не представлява екологична заплаха, но не е правена никаква екологична експертиза на мястото. Проблемът е, че градът се издига върху огромно блато, чието пресушаване е забранено по международна конвенция, отбелязва радио „Свободна Европа“. Не е ясно и откъде ще дойдат тези половин милион жители.
Опозицията атакува проекта главно заради стойността му. Според заместник-министъра на финансите Георгий Вишадзе обаче „понякога трябва да се започне от нулата“.
Земята била купена от дребните собственици от бизнесмена Темур Карчама, осъждан в Русия за измами. Държавата изкупува от него терена, но условията на сделката остават тайна.
Градът мечта  на Саакашвили ще бъде тема на предстоящата остра предизборна битка. Парламентарните избори са след 3 месеца и те обещават да са най-драматичните в най-новата история на Грузия. Марк Малън, американски бизнесмен и политолог, е убеден, че Лазика има бъдеще само ако Саакашвили остане на власт.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване