07/22/12 13:06
(http://www.klassa.bg/)

Международните финансови институти са готови да финансират „Набуко-запад”

Планираме въпросите за финансиране на проекта „Набуко-запад” да бъдат решени в най-скоро време, обеща прессекретарят на „Набуко газ пайплайн интернешънъл” Кристиан Долезал пред азербайджанското издание „Дей”. Финансовите учреждения са готови да отделят средства за този проект, отбеляза говорителят.
По думите на Долезал Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Европейската банка за реконструкция и развитие (ЕБРР) и Международната финансова корпорация (МФК) продължават оценката на проекта. Той отбеляза още, че мандатното писмо, подписано между ЕБРР, ЕИБ, МФК и акционерите в проекта „Набуко” през септември 2010 г., е станало важна стъпка в плана за обезпечаване на финансовата страна на проекта.
 Подписването на това писмо е положило началото на  процеса на оценка  на проекта „Набуко”, което е необходима стъпка за предоставяне на потенциалния пакет финансиране в размер на 4 милиарда евро. От тях до 2 милиарда евро се очакват от ЕИБ, до 1,2 милиарда евро - от ЕБВР, и около 800 милиона евро - от МФК.
Долезал не посочи конкретната стойност на проекта, но заяви, че капиталовите разходи за него ще бъдат по-малки от първоначалната концепция за „Набуко”, която стойност се оценява на 7,9 млрд. евро. Очаква се 30% от общата стойност на проекта да се финансират от акционерите на проекта, а останалите 70% да бъдат изплатени чрез заеми.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване