07/22/12 13:21
(http://www.klassa.bg/)

Нов опит за продажба на „БДЖ–Товарни превози“ в съкратени срокове

Новата процедура за продажба на „БДЖ–Товарни превози“  ще бъде в съкратени срокове и трябва да приключи до края на годината, съобщи пред агенция „Фокус“ председателят на УС на „Холдинг БДЖ“ Владимир Владимиров. Според него критериите към купувачите ще бъдат занижени, за да бъде повишен интересът към компанията.
Думите на Владимиров потвърждават казаното от директора на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов. Само ден след като прекрати първата процедура, той заяви, че след консултация с надзора Изпълнителният съвет на агенцията е решил да занижи изискванията към стратегическите кандидати. Досега от тях се искаше да докажат по 400 млн. евро оборот за всяка от последните 3 г. Новият праг ще е от 250 млн. евро годишно. Остава условието да имат 10-годишен опит.
За финансовите дружества ще има изискване оборотът им да е 700 млн. евро за всяка от последните 3 г., което прави 2,1 млрд. В прекратената процедура сумата бе 1 млрд. евро. Агенцията ще поиска нова оценка на "Товарни превози" и да се направи маркетинг.
Очаква се да отпадне изискването към кандидатите да бъдат проучвани за достъп до класифицирана информация. Това ще стане, ако специалните служби в БДЖ преминат на директно подчинение на „Холдинг БДЖ“. Ако това стане, могат да бъдат спестени около 3 месеца, които биха отишли за проучване от страна на ДАНС.
Владимир Владимиров обясни още, че задълженията на БДЖ намаляват.  Само "Товарни превози" дължи към 104 млн. лева, като тези дългове трябва да бъдат поети от бъдещия купувач.
Най-големи са задълженията на целия холдинг към банките - повече от 500 млн. лева, а очакванията са част от тези дългове да бъдат покрити от приватизацията на "Товарни превози". Чрез нея се предвижда да бъдат погасени 200 млн. лева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване