07/22/12 15:13
(http://www.klassa.bg/)

Работещите в АЕЦ „Фукушима“ са били заставяни да крият радиацията

Служители на компанията  Build-Up, които са работели в повредената от цунамито и земетресението АЕЦ „Фукушима“ в Япония,  са били заставяни под заплахата да бъдат уволнени да занижават показанията на персоналните дозиметри за радиация. Това  разкрива японският в. „Асахи Шимбун“. Един от висшите служители на Build-Up, изпълнител на оператора на централата Tepco, е искал работниците да закриват уредите, измерващи радиацията, с пластини от олово, за да се понижат данните. Според правилата за работа на атомната централа дозата радиация, с която се облъчват работещите, не е трябвало да надминава 50 милисиверта.  Аудиозапис, до който се добират журналистите от вестника, разкрива, че тази граница е била превишена в продължение на 3-4 месеца и затова са предложили на влизащите там да направят защитни екрани от олово за измервателите. Първоначално работещите се възпротивили, но началниците им ги заплашили с уволнение. Според информация на вестника трима работещи от Build-Up са били съкратени след разговора.
От ръководството на фирмата потвърдиха, че на 1 декември 2011 г. една от работещите групи от 9 души действително е действала със закрити с оловни пластини дозиметри. Дали това е било практика, не става ясно.
Министерството на здравеопазването, труда и благосъстоянието на Япония е започнало разследване на разкритията на вестника, съобщава АФП.
Аварията в АЕЦ „Фукушима 1“, причинена от цунамито през март 2011 г., бе свързана с пробив в системата за охлаждане на реакторите и частично разтопяване на горивните пръчки, при което изтече радиация.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване