07/22/12 13:40
(http://www.klassa.bg/)

Чиновници се бунтуват в правителствен сайт заради местенето на агенции

Чиновници регистрират сериозен интерес към промените в Закона за администрацията, които са качени на правителствения сайт на портала за обществени консултации. Проектът е разпределен за съгласуване до 25 юли т.г., когато трябва да бъде приет на заседание на МС. 185 коментара стоят под проекта за промени и те са изпълнени  с обиди към вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който е автор на идеята част от администрацията  да бъде преместена в провинцията. С измененията в Закона за митниците и в Кодекса на търговското мореплаване се променя седалището на Агенция „Митници” и на Изпълнителна агенция „Морска администрация” съответно в Русе и Варна.
По този повод служителите  нападат остро и цветисто идеята, като я наричат финансово необоснована. Според тях преместването на агенциите ще затрудни работата, защото все още електронното управление на документите не е влязло  100% у нас.
Гражданска позиция проявяват и анонимни митничари, които зоват колегите си да покажат недоволство от управлението на държавата - увеличаване на цени на ток, парно, вода и „какво ли още не, а сега и това преместване на администрацията“. „Не е ли ясно на управляващите, че няма да бъде нито евтино, нито рентабилно. Ще му се наложи на човек да си върши работа по институциите и ще обикаля из цялата страна. Що за простотия е това!!! Не е ли безумие в тази криза и при днешната безработица да оставиш 5000-600 служители без работа (имам предвид служителите от Агенция „Митници“), защото напълно съм убеден, че ще са много малко тези, които ще заминат за Русе“, казва в коментара си гневен потребител. Друг изчислява, че местенето ще струва 15 млн. лв. 
Защитник на преместването пък напомня, че като се преместят агенциите, ще се облекчи трафикът в София, а регионите, в които ще бъдат преместени службите, ще се съживят. Според чиновниците, на които не им се мести обаче, това не са аргументи и те зоват самотния защитник на правителствената политика да яхне колелото, за да облекчи трафика в столицата. Други пък му пожелават да  си купи със заплатата свещички.
Освен митничари гневни на преместването са и служители от ИА „Морска администрация“, които не искат да живеят във Варна. „ Като че ли всички си мислят, че мястото на ИА "Морска администрация" (ИАМА) е на морето. А знаете ли, мили поддръжници на преместването, че ИАМА има филиали и във Варна, и в Бургас, и в Русе, и в Лом и експертите там си работят не от вчера. Няма лошо седалището да е във Варна, но как без структура в София ще се държи връзката с централната власт? Мисля, че не сме дорасли само по мейл да си свършваме работата. Ами връзките със структурите на ЕС, с които се работи? Или хората непрекъснато ще пътуват между Варна и София? А колко ще струва това на данъкоплатците - никой не казва. И каква въобще ще е ползата за работата на администрацията, т.е. държавата? Или това не е важно?“, пише друг гневен потребител.
От кабинета на Дянков съобщиха пред „Класа“, че още три -четири структури от Министерството на земеделието се очаква да бъдат преместени в страната. Срокът за дискусии по проекта за промени на закона е до 25 юли, когато ще бъдат събрани всички възражения и корекции по предложенията.
От Сдружението на чиновниците разпространиха декларация, с която наричат преместването на ключови звена от централната администрация, особено в случаите, касаещи приходните агенции, Националната агенция за приходите и Агенция „Митници”, без да има ясни и точни разчети за цената и резултатите от такъв акт,  опасен за държавата експеримент със съмнителни ползи. „Наивно е да се смята, че разходите за едно такова преместване се изчерпват с разходите за натоварване на няколко влакови композиции и няколко хиляди лева биха били достатъчни“, смятат от обединението. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване