07/23/12 13:39
(http://www.klassa.bg/)

Атентаторът имал двама съучастници

Атентаторът от бургаското летище „Сарафово“ е имал не един, а двама съучастници, съобщава руското издание „МигНюз“. Разпределението на ролите пък било следното – единият терорист трябвало да извърши атентата, присъединявайки се към израелските туристи, вторият е бил дубльор, който е трябвало да се включи, ако нещо се случи с титуляря.
Задачата на третия човек е била да застреля другите двама, ако те бъдат заловени от полицията или ако в последния момент проявят колебания и се откажат да извършат атентата. Едновременно с това той е трябвало да взриви бомбата в раницата на титуляря.
Според друга руска медия - „Независимая газета“, след атентата двамата съучастници са избягали в Турция. Изданието се позовава на израелски информационни агенции, според които и тримата терористи са били членове на терористична клетка на „Хизбула“. 
От своя страна българският външен министър Николай Младенов коментира в понеделник, че въпреки официалната позиция на Израел, че взривът край Сарафово е дело на „Хизбула“, България не може да я посочи като виновник, поне докато не приключи разследването. Изявлението на Младенов дойде от Брюксел, където той ще информира Съвета за външни работи за атентата, а по-късно ще има среща и с израелския си колега Авигдор Либерман. 
Взривът на летище Бургас е коментиран и от електронното издание Open Democracy, според което „стратегическият избор на България я е направил уязвима за терористични нападения“. Моделът на събитията е депресиращо познат, казва анализаторът Джон О’Бренан.
По неговите думи коментатори предупреждават от години за уязвимостта на курортите по Черно море за такива нападения от джихадисти или спонсорирани от държави терористични групировки. Има две основни причини за това. Първата е, че израелските граждани отдавна харесват българските морски курорти. Втората е, че България е член на НАТО от 2004 г. и има близки отношения във външната политика със САЩ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване