07/23/12 17:57
(http://www.klassa.bg/)

Златото може да приключи 2012-a със спад за първи път от 11 години

Почти цялото покачване на златото от началото на годината вече е заличено, като цената в момента е само с 1% по-висока от тази в края на 2011 г. Инвеститорите в ценния метал разчитат трети кръг количествено улеснение (QE) от Федералния резерв да раздвижи стойността, но с напредването на годината това изглежда все по-малко вероятно. Евентуално възобновяването на програмата за покупка на активи ще сложи край във възхода на долара напоследък. Доларовият индекс, който следи стойността на зелената валута спрямо кошница от други парични единици, се повиши с близо 20% от април, след като опасенията за дълга на еврозоната подтикнаха търговци и инвеститори да избегнат риска. Последният кръг количествено улеснение (QЕ) в САЩ приключи през юни 2011 г., като QE1 и QE2 доведоха до поскъпване на златото с близо 70% между декември 2008 г. и юни 2011 г. В този период Федералният резерв задържа лихвите на рекордно ниски нива и купи дълг на стойност $2,3 трлн. Въпреки това председателят на централната банка Бен Бернанке беше много сдържан на заседанието на Банковата комисия към Сената миналата седмица, а пазарите не добиха повече яснота от изказването му. „Все още нищо не се споменава за QE3“, заяви Пол Ашуърт, икономист в Capital Economics. „Бернанке може би се опитва да спечели време.“ В резултат на песимистичните показания на Бернанке пред комисията цената на златото приключи миналата седмица със спад от 0,2%.
Много анализатори очакват обявяването на ново количествено улеснение на годишната среща на Фед в щата Уайоминг другия месец. Пазарът на жълтия метал обаче не демонстрира признаци, че калкулира подобно развитие в цената, като тя варира в границите между $1527 и$1655 за тройунция от месец май и няма изгледи за пробиване на диапазона в която и да било посока. „Очакваме благородните метали да останат в тази ценова рамка и през следващия месец, така че надали ще станем свидетели на съществено развитие в областта на паричната политика. Въпреки това към края на първото тримесечие предвиждаме покачване на златото, тъй като инвеститорите очакват интервенции, а щатският долар отново ще поевтинее“, заяви Майкъл Луис, анализатор в Deutsche Bank, след изказванията на Бернанке.
Миналата седмица Световният съвет по златото (EGC) публикува доклад за представянето на златото през второто тримесечие, в който се отбеляза, че цената се е понижила в повечето валути с изключение на еврото, швейцарския франк и индийската рупия. „Значителният спад в стойността на енергоносителите и на някои селскостопански суровини през този период понижи инфлационния натиск в много региони по света и оказа низходящ натиск върху цената на златото“, казват от EGC. Не е изненадващо, че от организацията са оптимисти за движението на благородните метали. „Бягството към щатския долар като сигурно убежище през първата половина на 2012 г. може да се преобърне като тенденция“, казват от EGC. „Дебатът за тавана на дълга през третото тримесечие и изборите през ноември, последвани от необходимостта да се съкрати бюджетният дефицит от $1,3 трлн., ще поставят предизвикателства пред щатския долар. Като се има предвид, че повечето валути са под натиск под една или друга форма, златото вероятно ще бъде добър хедж за инвеститорите.“
Имаше и някои оптимистични новини за вложилите в злато към края на миналата седмица. Цената му получи лек тласък, след като стана ясно, че руската централна банка е увеличила притежаваното от нея количество на благородния метал с 6,2 тона до 836,3 тона през юни. Наблюдава се непрекъсната тенденция на засилване на притежаваните от централните банки резерви от благородния метал. Освен това Китай се готви да въведе първата междубанкова търговска система за злато – ход, който може да помогне на местните банки да третират метала като по-ликвиден актив и да увеличат притежаваните от тях количества. Слабите данни на САЩ също увеличиха надеждите за по-нататъшни интервенции и послужиха като индикатор, че забавянето на американската икономика ще продължи. Отчетът на Федералния резерв за състоянието на американската икономика, известен като Beige Book (Бежовата книга), който представя състоянието на американската икономика, също даде повод за песимистични очаквания. Всичко това са нищожни фактори в сравнение с QE3. В момента обаче то изглежда по-скоро пожелателно мислене, отколкото като реалност. Ако не се случи, златото наистина може да приключи годината на по-ниски нива за първи път от 2000 г. насам.

По в. „Дейли телеграф“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване