07/23/12 14:07
(http://www.klassa.bg/)

Лидер на кубинската опозиция загина в катастрофа

Най-известният лидер на кубинската опозиция Освалдо Пая загина в автомобилна катастрофа. Обстоятелствата около инцидента са неясни, отбелязва Би Би Си. Заедно с Пая е загинал и неговият съратник Аролд Сеперо. Колата им се е врязала в дърво. В нея са пътували още испански журналист и шведски гражданин, те са ранени. Телата на жертвите  са откарани в моргата, която се охранява от кордон полицаи, предаде Интерфакс.
Лауреатът на наградата на Европейския парламент на  името на Андрей Сахаров и два пъти кандидат за Нобел за мир  Освалдо Пая е считан от властите в Хавана за агент на САЩ. Той е обвиняван, че иска да разруши постиженията на кубинската революция. Пая събра през 2002 г. 30 000 подписа  за провеждане на референдум по въпроса за еднопартийността в Куба, но кубинското правителство отхвърли петицията. Пая водеше кампания и за освобождаване на политзатворниците от кубинските затвори.
През 2002 г. ЕП му присъда наградата „Сахаров“. 
Би Би Си припомня по този повод и смъртта на кубинската дисидентка Лаура Полан, която почина в болница миналата година заради проблеми с дишането. Тя организира жените на политзатворниците и постигна освобождаването на 75 от задържаните.
В началото на годината в Куба загина още един противник на властта – Вилмар Виляр Мендоса, който обяви гладна стачка в затвора и почина от изтощение. 
Кубинският дисидент затворник Орландо Сапата също умира след продължително гладуване - 85 дни, през 2010 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване