07/23/12 17:59
(http://www.klassa.bg/)

Нови разкрития за провала на германските спецслужби на олимпиадата в Мюнхен

Правителството на ФРГ и властите в Бавария се крили грешките, направени при операцията на спецслужбите и полицията за освобождаване на заложниците на палестинските терористи на олимпиадата в Мюнхен през 1972 г. Това разкрива сп. „Шпигел“, което е получило от германските власти разсекретени чак сега документи от следствието, заседания на правителството и дипломатически грами, свързани с трагедията.
Сега става известно, че терористите са били лошо подготвени. Те трудно са си резервирали хотел в Мюнхен и дори не са правели предварително разузнаване на терена. В деня на нападението те подминали лагера на израелските спортисти и се натъкнали на екипа от Хонконг. Досега тази информация не бе известна. В тайна е държан и фактът, че след провала на операцията мюнхенската прокуратура е разследвала шефа на полицията Манфред Шрабер по подозрение в „убийство поради  небрежност“.
От новите документи става ясно, че в полицията са постъпвали  ясни предупреждения, което буди недоумение защо не са били взети мерки. Посолството на Бон в Бейрут е изпратило грама, че палестинци готвят инцидент на олимпиадата и външното министерство е предало сигнала на вътрешното.
След като операцията по освобождаване на заложниците се проваля, германските служби се опитват да заличат следите, като унищожават някои документи, пише „Шпигел“.
По време на олимпиадата в Мюнхен членове на палестинската терористична групировка „Черният септември“ взеха за заложници израелските спортисти. Те поискаха срещу освобождаването им да бъдат пуснати 200 палестинци от израелските затвори, което Тел Авив отказа да направи. Германската полиция решава да атакува хеликоптера на терористите с похитените. Равносметката е 11 загинали спортисти от Израел, един германски полицаи и 5-има от 8-те терористи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване