07/23/12 13:09
(http://www.klassa.bg/)

Отбранителната индустрия застава зад сменения шеф на „Кинтекс“

Сдружението „Българска отбранителна индустрия“, чиито членове формират средногодишен оборот от 400 млн. лв. и осигуряват заетост на над 20 хил. души, изпрати официално писмо до премиера Бойко Борисов с искане за преразглеждане на решението на икономическото министерство относно смяната на шефа на „Кинтекс“ Антон Салджийски. С решение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма от днес Салджийски вече не е генерален директор на държавното оръжейно предприятие. Неговият пост се заема от Владимир Дичев. Това е втората смяна на Салджийски само за година и половина.
От индустрията недоумяват кое налага смяната на Салджийски отново. При всички случаи решението не е продиктувано от блестящите финансови резултати на „Кинтекс” ЕАД, категорични са оттам.
В края на май 2012 г., по време на международната изложба за отбранителна техника „Хемус”, беше оповестено, че само за няколко месеца от управлението си Антон Салджийски е довел до успешен край сделка за 36 млн. евро за специализирана техника за Алжир. От Министерския съвет се похвалиха, че се очаква финализирането и на още един договор – за 55 млн. евро. В същата седмица беше оповестено, че „Кинтекс” ЕАД, отново по време на управлението на Антон Салджийски, осигурява 1 млн. лв. за изплащане на заплатите на служителите на военния завод в Сопот. За 2011 г. „Кинтекс” е изнесла продукция за 49 млн. долара основно за Алжир, Индия и Бангладеш. Успешно са приключени и договори с Индонезия и Йордания. Справка на Търговския регистър показва, че през 2011 г. печалбата на дружеството е 5,02 млн. лв., заявяват от сдружение „Българска отбранителна индустрия“.
За пореден път успешното ръководство на „Кинтекс” необяснимо се сменя. От сдружението припомнят, че Антон Салджийски успешно ръководи държавния оръжеен търговец близо 15 години (с различни прекъсвания). През февруари 2011 г. тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков го освобождава от поста генерален директор и го заменя с Владимир Дичев. Само осем месеца по-късно обаче, отчитайки грешката си, икономическият министър връща Антон Салджийски начело на предприятието.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване