07/23/12 13:39
(http://www.klassa.bg/)

По-малко сол – по-нисък риск от рак

Световният фонд за изследване на рака (WCRF) е категоричен, че ограничаването на солените храни, като хляб, бекон, зърнени изделия и други, ще намали риска от рак на стомаха, предаде Би Би Си. Фондът настоява съдържанието на сол в храните да бъде още по-ясно обозначено.
Във Великобритания един от 7 случая на рак на стомаха могат да бъдат предотвратени, ако хората спазват ограниченията в консумацията на сол, смятат учените. Отдавна се знае, че солта повишава още кръвното налягане и може да доведе до сърдечни проблеми и дори до инфаркт.
Препоръчителната дневна доза сол е 6 грама, но изследването на световния фонд сочи, че хората не се съобразяват и поглъщат средно по 8,6 грама дневно.
Всяка година във Великобритания се регистрират 6000 нови случая на рак на стомаха. Ако британците се придържат към 6-те грама дневна доза сол, 14%, или 800, от тези случаи ще бъдат избегнати. Този вид тумор е доста коварен, защото се открива едва когато болестта е в напреднал стадий.
При това не е достатъчно да не солим рибата или пържените картофи за неделния обяд, защото солта е скрита в повечето храни, които купуваме в магазина.
Фондът препоръчва храните да се разделят с етикети в три цвята: червен – за по-опасните, кехлибарен – за средните, и зелен – за леките. Търговците обаче  не са много съгласни с подобно разграничаване. От министерството на здравеопазването в Лондон заявиха, че ще обсъдят предложенията на организацията и ще вземат мерки. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване