07/23/12 15:48
(http://www.klassa.bg/)

Подемът на азиатските финансови центрове

Много се изговори и изписа за изместването на центъра на властта от запад на изток, породено от световните икономически промени през последните 10 години и в особена степен от финансовата криза от 2007-2008 г. Процесът обаче е едва в началото си.   
От края на 90-те години насам станахме свидетели на две фази от азиатското икономическо възраждане. Най-напред настъпи период на бързо натрупване на резервни активи в страните извън Западния регион, израз на излишъците по текущите сметки, високите темпове на спестяване и отказа да се допусне възпиращо експортния ръст поскъпване на валутата. После, в обстановката след събпрайм бъркотията и последвалия срив на Lehman Brothers, видяхме още по-отчетливи проявления на издръжливостта на източните икономики, докато САЩ и Европа останаха в следкризисен застой. Предстои да видим трета фаза – издигането на азиатските финансови пазари като част от мащабните промени в състава на активите и задълженията в световен план. Налице са необходимите предпоставки за утвърждаването на азиатските практики и принципи в глобалните финансови услуги.          
Има няколко индикации за процеса. Две от трите най-големи излизания на компании на фондовата борса през тази година (листването на фирмата за палмово масло Felda Global Ventures за $3 млрд. и първичното публично предлагане (IPO) на IHH Healthcare Bhd, най-големия оператор на частни болници, оценен на $2 млрд.) бяха осъществени в Малайзия – страна, която бе в периферията на финансовия свят допреди няколко години. Силно ликвидните пенсионни фондове и фирми за управление на активи в Малайзия й позволиха да преодолее общата тенденция към отказване от IPO-та, която доведе през тази година до временно влошаване не само на западните, но и на някои азиатски центрове като Хонконг. Азиатските пазари за инструменти с фиксирана доходност отчитат сериозни постъпления благодарение на инвеститорския стремеж към нови класове активи, свободни от неяснотите около долара и еврото. При сливанията и придобиванията и сектора за дялово инвестиране азиатските играчи заемат все по-уверени позиции, които ги правят по-малко зависими от западните финансови посредници и банкери. В новите продуктови сфери следете за вълна от емисии на ислямски финанси, които ще представляват растящо предизвикателство за западните институции, твърде уязвими за конкуренцията в момента.   
Европа и САЩ се олюляват под бремето на серия от проблеми във финансовата индустрия – от събпрайм катастрофата и крещящото пренебрегване на конфликта на интереси в инвестиционното банкиране до последните скандали за подвеждаща продажба на финансови продукти, манипулиране на Либор и пране на пари. Над всичко обаче е проблемът с отслабването на банките, особено в Европа, следствие от упадъка на западния модел на растеж и натрупването на частен и публичен дълг, част от който просто няма да бъде погасен. Различията бяха задълбочени от провала на Европа да установи и отстрани присъщите недостатъци на еврозоната – проекта за единна валута, който бе замислен като двигател за растежа, инвестициите и заетостта, но вместо това се превърна в потискащия съюз на континента. Разочарованията около паричното обединение взеха своята дан от инвестиционното банкиране в региона, тъй  като горещо очакваната вълна от сливания и придобивания и нови възможности на капиталовия пазар в резултат на интеграцията така и не стана реалност.
Различията между Изтока и Запада бяха засилени и от неспособността на САЩ да стабилизират публичните си финанси, което оставя националната финансова система на милостта на враждуващи политически сили преди и след президентските избори в края на годината. За банкерите и продуктовите специалисти посланието е ясно. Растежът, иновациите и динамиката на финансовите услуги най-вероятно ще емигрират от Запада. Както в отминалите векове Азия се съпоставяше с Европа, в бъдеще Старият континент и САЩ ще оценяват силата си спрямо Азия. За финансовите специалисти, израсли под слънцето на лондонското Сити или Уолстрийт (какво остава за Париж и Франкфурт), има само едно решение – да се преместят на изток. Центровете в Шанхай, Хонконг, Сингапур и Куала Лумпур все по-настойчиво предлагат потенциал, отговорност и възнаграждение. Ако работите в сферата на финансовите услуги, пренебрегвате на собствен риск последиците от радикалната трансформация. Светът бързо се променя и ако искате да се възползвате, преместете се в центъра на събитията.

По „Маркет уоч“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване