07/23/12 15:25
(http://www.klassa.bg/)

Симеон Дянков: Оставаме извън еврозоната, ако се въведат общи данъци

Въвеждането на обща данъчна политика в еврозоната и на общи данъчни закони среща голям отпор в България. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков в интервю за „Шпигел“.„Ако действително политиката следва такава насока, най-вероятно ще останем още повече време извън еврозоната“, категоричен е той.
По думите му нашата страна се нуждае от ниски данъци, за да повиши благосъстоянието на народа си. Когато то се изравни с това на Европейския съюз, ще бъдем готови и за хармонизиране на данъчните ставки, смята финансист № 1. „Ние можем и още сега да ги хармонизираме, но с нашата десетпроцентова ставка“, допълва вицепремиерът.
Според Дянков няма противоречие между икономиите, които кабинетът прави, и растежа, който се отчита у нас. „Твърдението, че икономиите, които правителството прави, са за сметка на българските граждани, е едно недействително и опасно противоречие, на което южноевропейците се позовават в последно време“, категоричен е вицепремиерът.
Дянков дава за пример страни като Германия и Финландия, които също като нас отбелязват растеж и в същото време спазват правилото за дефицита. „Значи понятията икономии и растеж не си противоречат“, констатира финансовият министър. Според него обаче трябва да се правят нужните реформи. И дава пример: „Както ние повишихме пенсионната възраст“. Вицепремиерът смята, че в Източна Европа се правят реформи, но Южна Европа не прави почти нищо и само се оплаква.
Финансовата криза направи еврозоната непривлекателна за България, заяви и пред немското издание на „Файненшъл таймс“ Дянков. Според финансист № 1 именно затова страната ни няма да се включи към нея, въпреки че всички нужни критерии са изпълнени от българска страна. „Въвеждането на еврооблигациите би срещнало отпор, тоест страната ни не би го приела“, допълва Дянков. „Не само че се колебаем. Нещо повече, ние замразихме процедурата. Първо искаме да видим как ще изглеждат правилата в еврозоната в бъдеще. Ние одобряваме банковия съюз, който беше сключен по време на последната среща на лидерите на страните от еврозоната. Ще изчакаме обаче, за да видим как се развиват нещата“, обясни позицията на България по въпроса финансовият министър.
Дянков изразява и притесненията си относно случващото се в Румъния, чиито успехи в момента са поставени на карта. „На юг е Гърция с нейните проблеми, а на север - Румъния. Все по-трудно става да представяме навън региона ни като стабилен“, допълва финансовият министър.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване