07/23/12 15:46
(http://www.klassa.bg/)

Терор в Ирак – над 91 жертви, 172 ранени

Серия от бомбени атаки и престрелки в Багдад и на север от столицата убиха в понеделник най-малко 91 иракчани и раниха други 172, предаде Би Би Си.
Повечето от жертвите са от органите на реда, които очевидно са били главната мишена.
Коли бомби са атакували полицейски управления, а бази на военни са били обхванати в пламъци. 
Най-кървавите сцени се разиграха в предградието  на Багдад Тажи, където жертвите са 24, от които 14 са полицаи. Редица къщи са били сринати и хората се мъчат да намерят оцелели под развалините, предаде кореспондент на АФП.  Няколко бомбени експлозии имаше в самия Багдад, в населените с шиити райони.  В Садр  сити кола избухна пред правителствена сграда, убивайки 12 души. Най-малко 7 бомби, поставени в автомобили, са избухнали в град Киркук. Общо 13 града са били обект на координираните атаки.
Терористичните действия идват дни след като мъж, за когото се предполага, че е Абу Бакр ал Багдади, лидерът на „Ал Кайда“ в Ирак, обяви нова офанзива за връщане контрола в районите, от които през декември се изтеглиха американските войници.
„Повечето от сунитите в Ирак подкрепят „Ал Кайда“ и чакат тя да се върне“, твърди мъжът в аудиозапис, качен на бунтовнически уебсайтове.
Най-малко 237 души станаха жертва на терористични нападения през юни, който бе един от най-кървавите месеци за Ирак от напускането на американските войски.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване