07/24/12 16:39
(http://www.klassa.bg/)

2 млрд. лв. ръст в селското ни стопанство за пет години

През 2007 г. брутната продукция на отрасъла в селското стопанство е 6,5 млрд. лева, през 2011 г. - 8,5 млрд. лева, което е 2 млрд. лева ръст. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев на второто заседание на Съвета за развитие на регионите и национална инфраструктура, цитиран от bTV. По думите му отрасълът е приоритетен не само за България, но и за Европа и за света като цяло. Бюджетът на Европейската комисия за Общата селскостопанска политика на Европейския съюз е огромен - това са 387 млрд. евро за земеделие за седемгодишен период, което е 39,4% от общия бюджет на общността. Очакваме тази сума да се запази и за периода 2014-2020 г. Това ще бъдат около 36,2% от парите на следващия период на европейската общност, каза още Плевнелиев. По думите му за нашата страна цифрите също са много внушителни. В първия стълб на Общата селскостопанска политика, чрез който се финансират преките плащания за единица обработваема площ, са отпуснати общо около 2,5 млрд. евро от 2007 г. до сега. Във втория стълб, в който се заделят средства за Програмата за развитие на селските райони, са отпуснати за този период още 3,2 млрд. евро.
Селското стопанство е отрасъл със стратегическо значение за държавата. Виждаме, че в най-тежката криза земеделието е и двигател на растежа, който дърпаше икономиката напред. Това е и отрасъл с много сериозен експортен потенциал, който развива своя потенциал напук на кризата, коментира Плевнелиев. Според него идеите, които се дебатират на форума, ще бъдат чути от компетентните институции и ще бъдат отразени в последния работен вариант на националната програма за развитие до 2020 г.
Докато през 2007 г. търговското салдо при търговията с аграрни стоки е на минус 154 млн. долара, през 2011 г. България вече е нетен износител с внушителната сума от около 1,5 млрд. долара, подчерта президентът. Инвестициите в земеделието също вървят напред. През 2004 г. ние сме имали общо 373 млн. лева инвестиции в земеделието, през 2011 г. достигаме до 1 млрд. лева, което е три пъти повече. Нарастването на обема на инвестициите в сектора е благодарение на средствата от първия стълб на Общата селскостопанска политика.
През 2012 г. имаме около 1 млрд. лева директни инвестиции в земеделието на България, което е много сериозен резултат. Очакваме през 2014 г. директните плащания да стигнат 1,4 млрд. лева, а през 2016 г. и нататък да се стабилизират на около 1,6 млрд. лева. Президентът прогнозира, че за 10-годишен период от 2004–2014 г. страната ни ще има четирикратно увеличение на директните плащания и инвестиции. Той подчерта, че се работи и по други линии, като публично-частното партньорство с държави като Кувейт, Катар, Русия, Китай.
Същевременно министърът на земеделието Мирослав Найденов съобщи, че от прехода досега броят на животните в България е намалял 10 пъти. „Това е свързано с производството на продукти от първа необходимост“, подчерта агроминистърът. Той каза още, че увеличението на хляба вече е факт, а след лятната ваканция - през септември и октомври, ще има поскъпване и на останалите стоки. Поскъпването на пшеницата и брашното върви успоредно и вече е факт, тъй като малките хлебопроизводители имат запаси за една седмица, обясни Найденов. „Ако засушаването продължи, има вероятност да пострада реколтата от царевица, което ще се отрази върху цената на фуража“, посочи агроминистърът. Според него е важно да се следи тенденцията към поскъпване по цялата верига, за да не се  допусне спекулативно повишение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване