07/24/12 21:38
(http://e-vestnik.bg/)

Гръцката граница - заден вход към Европа

в. Ню Йорк таймс

Нелегални имигранти, задържани в Гърция. Снимка: елласнау

На гарата в Александруполис небръснат и уморен на вид човек се е облегнал на тухлената стена, напичайки се на сутрешното слънце. Споделя, че името му е Зулифоар Бахт, че е на 38 години от Пакистан и че влакът, който чака за Атина, няма да пристигне преди следобед. Затова няма какво друго да прави освен да чака заедно с още десетина нелегални имигранти, които най-сетне са успели да влязат от Турция в Гърция през една от най-слабите граници в Европа.

Дългата 126 мили (202 километра, бел.ред.) граница между Турция, която не е в Европейския съюз, и Гърция, която е, се е превърнала в заден вход към евросъюза, което задълбочава недоволството сред страните членки на фона на увеличаващата се вълна от имигранти от страни в Близкия Изток, Южна Азия и Африка. Граничната полиция на ЕС - Фронтекс оценява, че огромна част от нелегалните преминавания през 2011 г. са станали през гръцко-турската граница. През последната година по данни на агенцията преминалите са над 55 000, което е със 17 процента повече от предишната година.

Приливът предизвиква напрежение в Европа до степен, че главният френски представител по въпросите за имиграцията, сериозно предложи да бъде построена стена по протежението на цялата граница. В Гърция един на всеки 20 души е там нелегално, при това в момент, когато страната затъва в дългове. Крайната десница трупа политически дивиденти от положението и все по-обичайни са случаите, в които въоръжени с ножове доброволни отряди изливат гнева си върху имигрантите.

Зариф Бахтири (28-годишен), жилав драматург с амбицията да стане режисьор, казва, че е избягал от Афганистан през 2006 г., когато засегнал властите, като написал и режисирал пиеса, критикуваща полигамията. Историята му е добре позната. Успява да стигне в Гърция, където е задържан, а после освободен и продължава пътя си, който го води в Италия, Норвегия и Швеция, а след това през 2010 г. обратно в Гърция, защото тя е била входът му към Европа.

Както и много други Бахтири е хванат в капана на тромавата гръцка система за бежанците, която е до известна степен резултат от отдавнашно правило на ЕС, което предвижда искането за убежище да бъде подавано в страната, през която имигрантът е влязъл. Това беше променено през януари 2011 г., когато Европейският съд за правата на човека постанови, че изпращането на търсещи убежище обратно в Гърция нарушава основните им права, защото гръцката система е пренаситена, а условията за живот - твърде мизерни.

Увеличаването на нелегалните имигранти в Гърция отключи подкрепа за крайно дясната партия “Златна зора”, която обеща да изчисти Гърция от чужденците, които влизат в страната нелегално. Дори основните партии в Гърция са предприели по-твърд курс, макар че усилията на управляващите да бранят границата в голяма степен са осмивани като нелепи.

Атина строи стена на стойност 7,3 милиона долара по турската граница, за да спре преминаванията през късия сухопътен участък между двете страни, но малко хора очакват потокът да спре. Европейската комисия отхвърли искането на Гърция да помогне във финансирането за строителството на стената, определяйки плана като безполезен.

Последната пречка на Гърция е долината на река Марица, започваща на север от турския град Одрин, някога столица на Османската империя. На юг от гръцката страна фермите понякога са опасани с бодлива тел и знаци, че по протежение на прашните пътища, граничещи с царевичните ниви, има мини. Селяните, които живеят покрай границата, разказват за имигранти, които идват откъм реката, преди да започнат дългия си път към Атина.

Последният пункт за повечето имигранти в действителност е Истанбул - кипящият от енергия турски град, който е като магнит за онези, които са вървели с ...

Публикувана на 07/24/12 21:38 http://e-vestnik.bg/15204/gratskata-granitsa-zaden-vhod-kam-evropa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване